Scherpe kritiek op Frans gevangenisplan

Parijs. De pas aangetreden Franse minister van Justitie, Michèle Alliot-Marie, heeft scherpe kritiek gekregen na haar eerste optreden tegen het hoge aantal zelfmoorden in Franse gevangenissen. Op bezoek in een gevangenis in Orléans kondigde zij deze week onder andere een `anti-zelfmoordkit` aan. De kit bestaat uit papieren pyjama`s en lakens die niet kunnen scheuren. Bonden van gevangenispersoneel, psychiaters en gevangenisdirecteuren hebben verontwaardigd gereageerd op deze maatregel, die volgens hen niet in verhouding staat tot de ernst van de situatie. Elk jaar heeft Frankrijk veruit het hoogste Europese zelfmoordpercentage onder gedetineerden. Dit jaar zijn er al zeker 81 zelfmoorden gepleegd. Naar schatting een kwart heeft psychiatrische problemen, die niet of nauwelijks worden behandeld.