NRCBOEKEN.NL

Alain de Botton Foto Alex MacNaughton Philosopher Alain de Botton, London, U.K. MacNaughton, Alex

Toch geen proces om recensie boek Kehlmann

Een geschil tussen Rowohlt en Der Spiegel over het verbreken van het embargo op de nieuwe roman van Daniel Kehlmann, Ruhm (Roem), is in der minne geschikt. De uitgeverij van Kehlmann eiste een schadevergoeding van 250.000 euro. Der Spiegel stelde dat het desbetreffende artikel geen recensie was, maar een portret van de auteur. De Hamburgse handelsrechter stelde dat het verschil tussen portret en recensie onmogelijk te bepalen is. Beide uitgevers willen nu ‘hun goede en professionele samenwerking ook in de toekomst voortzetten’. (HC)

Alain de Botton neemt een baantje op het vliegveld

De Britse schrijver Alain de Botton gaat een week aan de slag op de Londense luchthaven Heathrow. De auteur zal aan een incheckbalie in Terminal 5 postvatten. Vervolgens gaat hij over zijn belevenissen een verhaal schrijven. Het participerende onderzoek past binnen de activiteiten van De Bottons filosofische praktijkschool de School of Life. Het verhaal sluit eveneens aan bij De Bottons recentste boek Ode aan de arbeid. In de Britse pers vraagt men zich af of De Botton zijn sang-froid wel zal weten te bewaren in zo’n stressvolle omgeving. In juni maakte De Botton zich kwaad over een recensie van zijn laatste boek in de New York Times. In een reactie op het blog van Caleb Crain beschuldigde hij hem ervan het boek te hebben ‘vermoord’ in de VS : ‘I will hate you till the day I die and wish you nothing but ill will in every career move you make’. (DL)

Jan Hanlo’s gedichten op muren in Sofia

In de Bulgaarse hoofdstad Sofia is sinds kort het gedicht ‘Zo meen ik dat ook jij bent’ van Jan Hanlo te vinden. Het poëzieproject Wall–to–Wall Poetry Europe vroeg aan de ambassades van alle EU-lidstaten een gedicht te selecteren en bracht de oogst overal aan in het centrum van Sofia (HC).

TIJDSCHRIFT

Tirade nr. 3

Cormac McCarthy geniet sinds de verfilming van zijn roman No Country for old men enige bekendheid in Nederland. Vijftien jaar ervoor brak hij in zijn thuisland Amerika door met All the pretty horses. McCarthy was, zo leren we van Jan van Mersbergen, die in Tirade een inleidend stuk over zijn held schrijft, toen al zo’n dertig jaar een sappelende schrijver die geen lezingen en interviews gaf. Van Mersbergen laat zien hoe hij met McCarthy’s werk in zijn achterhoofd zijn debuut schreef. Jeroen van Kan sleept als een van de velen Thomas Vaessens naar het schavot, vanwege diens pamflet De revanche van de literatuur. Het is een vilein stuk, waarin Van Kan ondermeer Vaessens’ poging schrijvers in te lijven bij het ‘laatpostmodernisme’ bespot. Zo zou de hoogleraar een essay van Kellendonk bijvoorbeeld helemaal verkeerd hebben geïnterpreteerd. Een primeur is er ook, met de memoires van Joop Goudsblom. De emeritus hoogleraar sociologie zal ook voor volgende nummers stukken leveren. (SK)

OP DE SITE

Nasr en Bolt

De vaderlandse gedichten van Nasr en nader tot Usain Bolt via Vestdijk

M.m.v. Hans Cottyn, Sebastiaan Kort en Dirk Leyman

Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans papierenman.blogspot.com. Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl