Netjes graag! Lowlands tegen festivalafval

Het driedaags muziek- en kunstfestival Lowlands begint vandaag. Maandag blijft in de Flevopolder een berg rotzooi achter. Daarom wil de leiding het dit jaar ‘groen’ en netjes houden.

Bijna vijf ton afval in drie dagen: Lowlands 2008 Foto Martijn van de Griendt Lowlands 2008. (Foto Martijn van de Griendt) Griendt, Martijn van de

Een paar jaar geleden bouwden de leden van het Friese duo Suicidal Birds een studio bij hun huis. Voor de muren was isolatiemateriaal nodig. Op de maandagochtend na het Lowlandsfestival reden bassiste Chay en zangeres Jesse naar de festivalcamping in de Flevopolder, laadden hun auto vol matrassen, en gebruikten deze om de studio geluiddicht te maken.

Als Lowlands straks voorbij is, heeft de 55.000-koppige festivalbevolking gezamenlijk zo’n 487.000 kilo vuilnis voortgebracht. De helft is bedrijfsafval, vooral van cateraars, de andere helft wordt door het publiek geleverd: 150 ton rommel op het festivalterrein, en 100 ton op de campings. Wie op maandagochtend de Lowlandscampings bezoekt, waant zich in een evacuatiegebied waar duizenden bewoners in grote haast zijn weg gevlucht. In de bomen hangen wc-rollen, op de grond slingeren lege flessen tussen complete kampeeruitrustingen en kledingstukken.

Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg is in dit opzicht niet tevreden over het Nederlandse publiek. „Als je naar het Bonnaroo-festival in Amerika gaat, of naar Latitude in Engeland, dan liggen op het festivalterrein, na afloop van een optreden, hoogstens drie bekers”, zegt hij. „Hier is het een teringzooi.”

Om die mentaliteit bij te stellen, worden dit jaar voor het eerst twee ‘groene’ kampeerterreinen ingericht. Op het ‘Green Ghetto’ van camping 1 en 7 mag je staan mits je je „schoon gedraagt”, aldus Van Eerdenburg.

Al opereert het festival binnen de geldende milieuwetgeving, de Lowlands-directie zoekt al jaren naar oplossingen om het festival zo ‘groen’ mogelijk te maken: van de ecologisch verantwoorde inkt op de T-shirts van medewerkers, tot het gebruik van Fair Trade-koffie. Maarten van Lokven, verantwoordelijk voor de infrastructuur van het terrein, vertelt dat het watergebruik de afgelopen jaren is gehalveerd tot 5 miljoen liter water, doordat de wc’s nu worden gespoeld met oppervlaktewater. Drinkbekers zijn gefabriceerd uit maisafval, en worden ingezameld met een statiegeldsysteem. Een probleem zit nog bij de catering, zegt Van Lokven. „Al die verschillende soorten eettentjes gebruiken zo’n 300 verschillende soorten bekers, bordjes en kommetjes. Een deel daarvan is nu al biologisch afbreekbaar, in 2010 moet het hele servies verduurzaamd zijn.”

Lowlands, waar in drie dagen ongeveer honderd bands optreden, heeft voor licht en geluid zo’n 865.000 kilowatt stroom nodig. Dat is 10 procent meer dan een stad als Assen, die een vergelijkbare bevolking heeft. Om de CO2-uitstoot van dieselaggregaten te verminderen, experimenteert het festival dit jaar met een waterstofaggregaat.

Het Lowlands-festival is in dit opzicht een interessante ‘pilot’ voor bedrijven: in de driedaagse ministad kan worden geëxperimenteerd en uitgeprobeerd. Voor Yoeri van Alteren was dit een reden om afgelopen jaar contact te zoeken met de Lowlands-organisatie. Van Alteren, tot voor kort werkzaam als commercieel directeur bij afvalinzamelbedrijf Van Gansewinkel, heeft het afgelopen jaar een eigen bedrijf opgezet, ‘Club van Dertig’. Deze ‘Club’ richt zich op duurzame en innovatieve projecten. Van Alteren werkt volgens het cradle to cradle-principe, waarbij afval wordt hergebruikt.

Daarom zal Van Alteren, die nooit eerder bij Lowlands was, vanaf donderdag voor en achter de podia rondkijken, om duurzame alternatieven te bedenken.

Op wat voor manier kan Lowlands een voorbeeldfunctie vervullen voor de maatschappij als geheel, verwacht hij? „Denk bijvoorbeeld aan dat waterstofaggregaat dat dit jaar wordt getest. Misschien is het zinvol om dat ding verder te ontwikkelen. Uiteindelijk zal bijvoorbeeld ook Schiphol geïnteresseerd zijn in de ervaringen van Lowlands. Iets wat zich heeft bewezen voor 55.000 mensen, kan als blauwdruk dienen voor andere plaatsen en evenementen.”