Naïef spelend NAC krijgt lesje in internationaal voetbal

NAC Breda 1 Villarreal 3

Ruststand 1-1. 14. Rossi 0-1, 16. Loran 1-1, 48. Ibagaza 1-2, 90. Llorente 1-3. Scheidsrechter: Johannesson (Zwe). Toeschouwers: 15.200

Het is typisch Nederlands om na een 3-1 thuisnederlaag met een tevreden gevoel terug te kijken op een ontmoeting met een club uit een groot voetballand als Spanje. De trainers en spelers van NAC kwamen gisteravond in de catacomben van het Rat Verlegh Stadion woorden tekort om na het verlies Villarreal de hemel in te prijzen. „We hebben verloren van een Europese topclub”, concludeerde trainer Robert Maaskant. „Deze gasten schakelen zo snel om. Een fout is dodelijk. Dat zie je niet in de eredivisie”, zei verdediger Tyrone Loran. En aanvaller Anthony Lurling stelde vast dat Villarreal „niets onderdoet voor Real Madrid of Barcelona”.

Zo groot als het realisme na het fluitsignaal van de Zweedse scheidsrechter Stefan Johannesson bij NAC was, zo groot was eigenlijk de naïviteit vooraf. De formatie van Maaskant wilde in de laatste voorronde van de Europa League in de traditie van ‘het avondje NAC’ spelen. Vol op de aanval, strijden voor iedere meter en dan maar hopen dat de tegenstander daar geen antwoord op weet te vinden. Tegen ploegen als FC Groningen, Sparta of Willem II heeft NAC laten zien dat deze strijdwijze effectief kan zijn, maar een Spaans topteam schiet nu eenmaal niet snel in de stress als het even door werkvoetballers als Patrick Zwaanswijk, Kees Kwakman en Robbert Schilder achteruit wordt gedwongen.

Toch leek het er aan het begin van de avond heel even op dat NAC de juiste strijdwijze had gekozen. De spelers van Villarreal keken vreemd op toen ze in een orkaan van geluid het sfeervolle stadion binnenkwamen, de regen met bakken naar beneden gutste en bliksemflitsen door de lucht schoten. De wedstrijd was nog geen dertig seconden oud of Joonas Kolkka stond al voor het doel van Diego Lopez. Maar zo snel als de storm boven het stadion wegtrok, was het ook gedaan met de overrompelingstactiek van NAC.

Na een klein kwartier spelen maakte een donkere lucht met regenboog plaats voor de zon en namen de voetballers van Villarreal de controle op het veld over. Een foute breedtepass van Kwakman was voldoende voor de spitsen van ‘de gele duikboot’ om direct toe te slaan. De Braziliaan Nilmar en de Italiaan Giuseppe Rossi speelden op verbluffende wijze de defensie van NAC zoek en brachten de openingstreffer op het scorebord. „Tja, je raakt één balletje kwijt en het is direct een goal”, verzuchtte Kwakman na afloop.

Twee minuten na het doelpunt van Rossi bracht Loran echter onverwachts de hoop terug bij de fanatieke aanhang van de club uit Breda. Een kopbal van Zwaanswijk uit een vrije trap van Schilder werd met moeite gekeerd door Lopez, maar de aanstormende Loran werkte de rebound binnen. „Op het moment zelf was het fantastisch om te scoren”, stelde de verdediger. „Maar achteraf gezien bleek het doelpunt jammer genoeg niet heel veel waard.”

NAC ging in de tweede helft tegen beter weten in op zoek naar een voorsprong, maar de uitgekookte spelers van Villarreal gaven de club uit Noord-Brabant een lesje in internationaal voetbal. Wat dat betreft was het tekenend hoe Ariel Ibazaga toesloeg uit een vrije trap. Terwijl de NAC-spelers nog bezig waren met het formeren van de muur schoot de Argentijnse international de bal achter de verraste Jelle ten Rouwelaar.

Voor NAC was dat echter geen teken om de strijdwijze te veranderen. In de wanhopige zoektocht naar de gelijkmaker, kreeg de ploeg in de slotminuut via invaller Joseba Llorente zelfs nog de 1-3 tegen.