Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

Moeizame startronde Nederlandse golfers

ZANDVOORT. De winderige eerste dag van het KLM Open is de Nederlandse golfers slecht bevallen. Geen van hen slaagde er gisteren in de openingsronde op de Kennemer in Zandvoort een scorekaart in te leveren met een minnetje. Robert-Jan Derksen was met een par 70 nog de beste. Hij zorgde tevens voor een van de spaarzame hoogtepunten van de dag door op de elfde een hole-in-one te slaan. De Ier Paul McGinley en de Schot Gary Orr profiteerden het meest van de relatief rustige omstandigheden in de ochtendsessie en noteerden 64 slagen in hun eerste ronde over achttien holes. Die score van zes onder par betekende een evenaring van het baanrecord. De 42-jarige McGinley eindigde vorig jaar als tweede in het KLM Open. Het evenement werd aan het begin van de avond als gevolg van noodweer ongeveer een uur stilgelegd. Derksen deelt na de eerste achttien holes de 58ste plaats en die klassering is normaal gesproken voldoende om het weekeinde te halen. De overige Nederlanders (Maarten Lafeber, Joost Luiten, Richard Kind, Inder van Weerelt, Rolf Muntz en Guido van der Valk) zullen zich vandaag sterk moeten verbeteren om zeker te zijn van een langer verblijf in het enige Nederlandse evenement op de Europese Tour. Alleen de beste helft van de 156 deelnemers mag in het weekeinde strijden om de prijzenpot van 1,8 miljoen euro.