Mexico staat beperkt gebruik drugs toe

In Mexico is het vanaf vandaag niet langer strafbaar een ‘gebruikershoeveelheid’ drugs te bezitten. Wie met weinig verdovende middelen wordt gepakt, krijgt van de politie voortaan het advies hulp te zoeken. Wie drie keer wordt betrapt, moet zich melden bij de hulpverlening om van een mogelijke verslaving af te komen. Op weigering staat echter geen sanctie.

De rechtse regering-Calderón heeft in een nieuwe gezondheidswet voor de meest voorkomende drugs maximumhoeveelheden vastgesteld. Voor marihuana, dat veruit het populairst is in Mexico, is het gedooggewicht 5 gram. Voor opium is dit 2 gram, heroïne 50 milligram, cocaïne een halve gram, speed 40 milligram en lsd 0,015 milligram.

De maatregel is bedoeld om de taken van politie en justitie te verlichten. Daarnaast moet de legalisering burgers minder kwetsbaar maken voor afpersing door de notoir corrupte Mexicaanse politie.

In 2006 nam het Mexicaanse congres al soortgelijke wetgeving aan. Die trad echter nooit in werking nadat vooral buurland de Verenigde Staten grote bezwaren uitte. De toenmalige president Bush drong er met succes bij zijn Mexicaanse collega Fox op aan de wet met een veto te blokkeren.

Fox’ opvolger en partijgenoot Calderón zet het plan nu wel door. De huidige Amerikaanse president Obama heeft zich niet over de wet uitgesproken. Het hoofd van de Amerikaanse antinarcoticabrigade DEA deed dit wel. In de Mexicaanse pers stelde hij in mei dat decriminalisering „tot meer misère en verslaafden zal leiden”. (AP)