Kleine konijnentekencursus ter ere van dick bruna

Hoe teken je een konijn? Pak het net zo aan als Dick Bruna, de tekenaar van Nijntje.

Zondag 23 augustus is Dick Bruna jarig is. Hij wordt 82, en hij is wereldberoemd geworden met een getekend konijntje. Nijntje, een meisjeskonijn, waarover hij boekjes tekent en schrijft. Er zijn weinig kinderen en grote mensen die nooit een getekend konijntje van Dick Bruna gezien hebben. Hij tekent nog steeds nijntjes.

Hoe teken je een konijn? Als je geen konijn hebt om na te tekenen, kun je een foto zoeken, op internet bijvoorbeeld. Of je tekent er een uit je hoofd. Dat kan altijd.

Het helpt om simpele vormen te zoeken in iets wat je wil tekenen. Je kunt bijvoorbeeld een konijn opbouwen uit alleen bolletjes en lijntjes. Eigenlijk kun je een konijn tekenen als je negen verschillende eieren tekent, waarbij je sommige eieren lang uitrekt: de oren en poten bijvoorbeeld. Ook de ogen kun je als eiervormige stipjes tekenen.

Dan heb je geen nagetekend konijn, maar wel iets dat lijkt op alle konijnen. Het idee van een konijn. Je kunt een konijnenkop nog simpeler maken. Door een bolletje als kop te nemen, met stippen als oogjes, en twee streepjes als oren. Je kunt de oren nog iets breder dan een streepje maken, dan heb je echt al een konijnenkop.

Je ziet dat als je de oren verandert, je er ook een kat of een beer van maken kan. Die lange oortjes maken het konijn als tekening echt konijn.

Dick Bruna’s nijntje is zo’n simpel getekend konijn. Het neusje en bekje heeft hij als kruisje getekend. Een soort borduur kruissteek. Dat komt omdat hij, toen hij 54 jaar geleden zijn eerste konijnenboekje over nijntje tekende, niet een echt konijn natekende. Hij gebruikte een pop van een konijn als model. De konijnenpop van een van zijn kinderen. Dick Bruna kan heel goed dingen op een simpele manier tekenen, met zo weinig mogelijk lijntjes. Hij tekent ze met een penseel, zodat er altijd een kleine bibber in zijn lijntjes zit. Een spannende bibber. Niemand kan zo goed nijntjes bibberen als Dick Bruna. Kleuren kiezen, dat kan hij ook heel goed.

Maar er is nog een probleem. Kun jij aan een konijn zien of het een jongetje of een meisje is?

Ik niet. Dick Bruna loste dat probleem op door nijntje een jurk aan te trekken.

Aanstaande zondag de 23ste augustus is dus de verjaardag van Dick Bruna. In het Centraal Museum in Utrecht vieren ze dat in het Dick Bruna-huis, onderdeel van het museum. Er is een speciaal programma waarbij je verjaardagskaarten voor Dick Bruna kunt tekenen, voor 3 tot 6-jarigen. Als je een bloemetjesjurk hebt (als nijntje) mag je gratis het museum in. Ook als je een nijntjeknuffel hebt. Of als je naam rijmt op nijn. Als je 54 bent ook. En als je een snor hebt mag je ook gratis binnen. Want een snor, die heeft Dick Bruna ook. Een witte gekrulde puntsnor.

Maar welk kind heeft nou een snor? Daarom biedt de Kinderpagina je deze snor aan. Knip hem uit, plak hem met plakband onder je neus. Wie weet mag je dan gratis het Utrechts museum in.

Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10 Utrecht , 030-2362362 , www.centraalmuseum.nl , Open di t/m zo 11.00-17.00, nijntje-atelier 23 aug open vanaf 10 uur.