Karzai prijst de Afghaanse kiezer

Tijdens de Afghaanse verkiezingen hadden zeker 73 aanslagen in 15 provincies plaats. Er vielen 26 doden.

Toch toonde president Karzai zich uiterst tevreden.

Ondanks gewelddadige incidenten in de hoofdstad Kabul en in de rest van het land zijn gisteren in heel Afghanistan kiezers gaan stemmen in de presidentsverkiezingen en de verkiezingen voor provinciale raden. Volgens een woordvoerder van de Verenigde Naties in Kabul heeft het merendeel van de stembureaus in het land zijn deuren kunnen openen, ondanks dreigementen van de Talibaan dat de verkiezingen met geweld verstoord zouden worden.

Volgens president Hamid Karzai kwamen er gisteren 26 mensen om het leven bij 73 aanslagen, verspreid over vijftien Afghaanse provincies. Toen de stembussen na tien uur waren gesloten, complimenteerde hij de Afghanen met hun moed. „We zullen zien wat de uitslag is, maar de mensen zijn gekomen om te stemmen. Dat is geweldig”, aldus president Karzai, die de steun van het Westen geniet. De Amerikaanse president Obama noemde de Afghaanse verkiezingen gisteren „een succes”.

Opmerkelijk was het grote aantal stembureaus dat in de zuidelijke provincie Kandahar open ging: 252 van de 271. In Uruzgan gingen zelfs alle 49 stembureaus open. Maar in de provincie Helmand, waar het recente offensief van de Amerikanen zich op concentreerde, was minder dan de helft van de bureaus open, 107 van de 222.

In de hoofdstad Kabul waren zeker vijf bomaanslagen. Twee mannen vielen een stembureau aan, wat tot een schietpartij met de politie leidde. In de noordelijke provincie Baghlan moesten 14 stemlokalen na beschietingen worden gesloten. In de stad Kandahar kwam een aantal granaten neer. In Lashkar Gah, de hoofdstad van Helmand, zouden twintig granaten zijn neergekomen bij stembureaus, waarbij zeker één kind stierf.

President Karzai, die aan de macht is sinds het Talibaan-regime in 2001 werd verslagen, heeft de grootste kans om als eerste te eindigen van de 36 presidentskandidaten. In 2004 won hij met ruim 55 procent van de stemmen. De opkomst was destijds zo’n 70 procent.

Gisteren leek de opkomst beduidend lager. Volgens een anonieme Afghaanse functionaris zou 40 tot 50 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus zijn gegaan. Een verkiezingsfunctionaris in Kandahar zei dat de opkomst niet hoger was dan 30 procent. Een lage opkomst in het zuiden zou de kansen voor Karzais grootste uitdager, oud-minister Abdullah Abdullah, aanzienlijk vergroten.

De eerste, voorlopige uitslagen worden over enkele dagen verwacht. De definitieve uitslag zal waarschijnlijk pas over enkele weken bekend worden. Als geen van de kandidaten meer dan vijftig procent van de stemmen haalt is er een tweede ronde nodig. (AP, AFP, Reuters)

Bekijk een gesprek met redacteur Hanneke Chin-A-Fo in Kabul via: nrc.nl/afghanistan