Justitie doet een inval bij Porsche

Het Duitse Openbaar Ministerie heeft gisteren een inval gedaan in het hoofdkantoor van sportwagenfabrikant Porsche in Zuffenhausen. Het bedrijf wordt verdacht van koersmanipulatie van het aandeel Volkswagen.

Medewerkers van justitie hebben kantoren van Porsche doorzocht en documenten in beslag genomen. De sportwagenfabrikant ontkent in een verklaring de regels te hebben overtreden. Ook zegt het bedrijf volledig mee te werken aan het onderzoek om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen. Het onderzoek volgt op aangifte van de Duitse financiële toezichthouder BaFin.

Volgens Duitse media richt het onderzoek zich specifiek op de voormalige topman Wendelin Wiedeking en zijn financiële rechterhand Holger Härter. De twee topmannen stapten eind juli op, nadat Porsche tevergeefs geprobeerd had Volkswagen over te nemen. Zij zouden vertrouwelijke informatie hebben doorgegeven.

Het onderzoek van de Duitse justitie draait om grote schommelingen in het aandeel Volkswagen in oktober vorig jaar. Toen werd het aandeel Volkswagen in een dag ruim vijf keer zoveel waard. Dat gebeurde nadat Porsche bekend had gemaakt dat het 43 procent van de aandelen Volkswagen in handen had en opties bezat voor nog eens 32 procent.

Dat nieuws zorgde er voor dat handelaren en hedgefondsen opeens probeerden nog zoveel mogelijk aandelen Volkswagen te kopen om hun posities te dekken. Zij hadden er namelijk op gespeculeerd dat de koers van Volkswagen juist zou dalen. Opeens was er veel vraag naar aandelen Volkswagen, terwijl er nog maar weinig aandelen op de markt waren.

Porsche probeerde de afgelopen jaren om Volkswagen over te nemen. Om de aandelen Volkswagen te kopen stak Porsche zich diep in de schulden. De schuld liep uiteindelijk op tot bijna 10 miljard euro. Door de economische crisis stortte de autoverkoop in. Banken weigerden Porsche nog meer geld te lenen en de sportwagenfabrikant raakte in de problemen.

Nadat eind vorige maand Wiedeking en financieel bestuurder Härter vertrokken, nam Volkswagen Porsche over. Afgelopen week werd ook bekend dat het staatsfonds van Quatar definitief een belang van 10 procent neemt in Porsche. Ook krijgt Porsche een krediet van het staatsfonds uit Quatar van 265 miljoen euro. Het fonds heeft ook al een belang in Volkswagen.