Haat is de drijfveer

Het spel van PSV tegen Ajax is al jaren het beste wat het Nederlandse clubvoetbal te bieden heeft. Zondag werd het opnieuw bewezen. Strijd, tactisch vernuft, positiespel en flitsende schoten, PSV toonde het allemaal. In het Philips Stadion kan het intimiderend kolken, maar bij het zien van elf Ajaxspelers gist de wil om te winnen bijkans tot boven de lichtmasten uit. Ook nu weer. Van de pruttelende seizoensstart was niets meer te bekennen, alles draaide gesmeerd. Na een snelle voorsprong voor Ajax werd het vervloekte elftal uit 020 onder de voet gelopen en volkomen terecht met een 4-3 nederlaag teruggestuurd naar de enge hoofdstad.

Interessant: heet de tegenstander geen Ajax maar Bnei Yehuda, zoals gisteravond, dan ontpopt PSV zich tot een bleek elftal dat buiten Eindhoven niemand aanspreekt. Onwaarschijnlijk, zo slap en onsamenhangend als PSV in Tel Aviv voor de dag kwam. De klamme hitte van Israël leek meer indruk te maken dan het belang van de wedstrijd: toegang verdienen tot de Europa League. Vrijwel dezelfde mensen als zondag, compleet andere instelling. De 1-0 zege kon niet verbloemen dat Bnei Yehuda, afgelopen seizoen vijfde in een competitie van niks, diverse kansen kreeg als gevolg van PSV’s inspiratieloze verweer.

Voor inspiratie speelt PSV blijkbaar het liefst tegen Ajax. Hoeveel punten zou PSV eigenlijk halen als het een hele competitie alleen maar tegen Ajax uitkwam? Ik heb het eens uitgerekend. De 34 confrontaties met Ajax – uit en thuis – van de afgelopen zeventien seizoenen leverden een mooi resultaat op: negentien overwinningen, negen gelijke spelen en drie nederlagen. 66 punten! Met een beetje geluk word je daar landskampioen mee, op z’n minst haal je Europees voetbal. (Omgekeerd maakt 34 keer spelen tegen PSV van Ajax een degradatiekandidaat met slechts achttien punten.)

Als verschillende PSV-teams in zeventien jaar tijd heer en meester zijn over verschillende Ajaxteams, dan betekent dat maar één ding. De haat ligt diep verankerd, en die haat inspireert. Coach Fred Rutten kan daar zijn voordeel mee doen. Mijn suggestie: laat voorafgaand in de kleedkamer het clublied van Ajax klinken. Hang overal witte shirts op met verticale rode banen. Zeg af en toe dat je bent wezen stappen in Amsterdam. Vraag of iemand een plein in Eindhoven kent dat kan tippen aan het Leidseplein. Dikke kans dat de mannen van PSV met schuim op de mond het veld betreden.

En waarom zouden Nederlandse clubs de Champions League niet meer kunnen winnen? Natuurlijk kan dat. Vervang de clubnamen ‘Manchester United’ en ‘Barcelona’ door ‘Ajax’ en binnen afzienbare tijd wordt de beker rondgereden op een boerenkar in Eindhoven.