'Geen bewijs dat Tamiflu werkt'

Er is geen bewijs dat griepremmer Tamiflu complicaties vermindert, en zeker niet bij risicogroepen zoals ouderen, kinderen en zwangeren. Dat betoogt arts-epidemioloog Luc Bonneux op de site van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Volgens Bonneux is de stelling dat Tamiflu ernstige complicaties bij griep kan voorkomen, gebaseerd op slechts één – door fabrikant Roche betaalde – studie. Daarin werd niet aangetoond dat het aantal ziekenhuisopnamen, bronchitis en longontstekingen verminderde. De positieve effecten van Tamiflu zouden niet opwegen tegen de bijwerkingen. Viroloog Ab Osterhaus werpt tegen dat Tamiflu wel uitgebreid is getest op andere griepsoorten. Daarbij nam het aantal complicaties zichtbaar af. Mexicaanse griep bestaat nu eenmaal nog niet zo lang. (NRC) Lees over de griepprik op pagina 9