Eerder twijfels Semenya

In Zuid-Afrika is verontwaardigd gereageerd op de twijfels over de sekse van Mokgadi ‘Caster’ Semenya, die bij de WK in Berlijn de 800 meter voor vrouwen won. Maar lokale kranten schreven vanmorgen dat de in de noordelijke Limpopo-provincie opgegroeide achttienjarige al tijdens schooltoernooien regelmatig op het toilet moest ‘aantonen’ of ze daadwerkelijk een meisje was. Haar leraar Eric Modiba verklaarde dat Semenya op school lang het jongensuniform droeg – geen rok maar een broek – en dat hij zich pas na jaren realiseerde dat ze geen jongen was. Ze was het enige meisje in het lokale voetbalteam.

Enkele uren voor de 800 meter-finale, woensdagavond, maakte de internationale atletiekfederatie IAAF bekend dat Semenya een test ondergaat om vast te stellen of ze man of vrouw is. Zo’n test bestaat uit uitgebreide onderzoeken van medisch specialisten, die onder meer kijken naar de aanmaak van testosteron in het lichaam. Zuid-Afrikaanse atletiekofficials en Semenya’s trainer reageerden furieus. Volgens bondsvoorzitter Leonard Chuene is ze „behandeld als een melaatse”.

Maar de kritiek op de begeleiders van Semenya zwelt aan. Zij hadden haar voor deze „traumatische controverse” moeten behoeden door meteen na haar doorbraak tijdens een juniorentoernooi in Mauritius eerder dit jaar gedegen onderzoek te doen, schreef weekblad de Mail & Guardian vandaag. Semenya’s trainer verklaarde dat andere atleten onder de douche kunnen vaststellen dat Semenya een vrouw is.