Een paar basishappen

Verhongeren is niet meer nodig, beste eerstejaarsstudent; als het goed is kun je na mijn recepten van afgelopen week aardappelen, pasta en rijst koken. Vandaag een paar simpele, goedkope manieren om daarvan een lekkere maaltijd te maken. De recepten zijn voor één persoon, maar mocht je al nieuwe vrienden hebben opgedaan tijdens de kennismakingstijd dan kun je de hoeveelheden uiteraard vermenigvuldigen.

Aardappel-tonijnsalade:

300 – 400 gram geschilde en gekookte aardappelen (warm of koud)

½ ui of 1 sjalotje

2 – 3 zure augurkjes

1 theelepel scherpe mosterd

2 eetlepels olijfolie

1 blikje (Albacore) tonijn op olie

1 zakje veldsla of rucola

Snijd de aardappelen in dobbelstenen. Snijd de ui en augurkjes fijn. Doe 1 eetlepel augurkennat, de mosterd, olie, ui, augurk en een snuf zout en peper in een leeg potje. Draai het deksel erop en schud tot een dressing. Proef of het zuur genoeg is en voeg eventueel nog wat augurkennat toe. Laat de tonijn uitlekken en verdeel in vlokken. Hussel in een kom tonijn, sla, aardappels en dressing door elkaar.

Pasta met broccoli en blauwe kaas:

100 – 125 gram pasta

1 kleine stronk broccoli

75 gram gorgonzola (of andere blauwe kaas)

een klontje roomboter of een scheutje olijfolie

een paar walnoten

Kook de pasta beetgaar (kijk voor instructies op nrcnext.nl/koken). Was de broccoli en verdeel in kleine roosjes. Schil de steel en snijd die in plakjes. Kook de broccoli de laatste drie minuten mee met de pasta. Snijd de blauwe kaas in blokjes. Hak de walnoten grof. Giet de pasta af, vang een scheutje kookvocht op en doe de pasta met het kookvocht terug in de pan. Schep de gorgonzola, boter of olijfolie en walnoten door de pasta en breng op smaak met peper.

Gebakken rijst:

1 eetlepel olie

75 gram spekreepjes

1 prei

½ theelepel gemberpoeder

½ theelepel korianderpoeder

1 ei

1 portie gekookte (koude) rijst

100 gram taugé

Verhit de olie in een koekenpan op matig vuur en bak hierin de spekreepjes zachtjes uit tot ze krokant zijn. Verwijder lelijk blad van de prei, snijd de wortels weg en snijd hem in lengte open. Spoel de prei schoon onder de kraan en snijd in ringetjes. Fruit de prei, gember en koriander een paar minuten mee met het spek. Breek het ei boven de pan en roer zodat het ei in kruimels stolt. Voeg de rijst toe en bak een paar minuten terwijl je blijft omscheppen. Meng op het laatst de taugé door de rijst. Gebruik als je wil ketjap en sambal om de rijst verder op smaak te brengen.

Janneke Vreugdenhil

Heb je vragen over basiskooktechnieken? Stel ze op nrcnext.nl/koken Op nrc.tv maakt Janneke tabbouleh.

    • Janneke Vreugdenhil