Drie ton voor eigenlijk Niemand?

Terug van weggeweest. Hartelijk dank aan m’n collega’s en vervangers Steven de Jong en Huib Modderkolk. Een enkele keer glurend uit de verte had ik het veilige gevoel geheel gemist te kunnen worden. Ik hoop hen regelmatig terug te zien op deze plaats.

De stapel kranten van de afgelopen weken is half verstouwd. Het wordt tijd dat er weer eens zaken worden gedaan. Ook grotere Europese landen kennen een vorm van komkommertijd; de maatschappelijke discussie wordt overal op de camping en aan het zwembad voortgezet.

Politici regeren na hun vakanties in de stiilte die zij misschien wel voor grotere delen van het jaar zouden wensen. Tot het verlangen naar erkenning het wint en zij de tv-stamtafels weer opzoeken. Het zal niet lang meer duren. Dan nadert in Frankrijk ‘la rentrée politique’, hier Prinsjesdag en de Miljoenennota.

Over een kleine drie weken verschijnt ook ‘Niemand regeert. De Privatisering van de Nederlandse Politiek’. Het is een boek op basis van drie jaar mijn politieke NRC-column Opklaringen, sinds begin dit jaar verweven met dit weblog. Veel informatie en ideeën komen van u, lezers. U mag het ook als uw boek zien.

Hiernaast staat een kleine afbeelding van de omslag, die t.z.t. naar de winkel leidt. Dinsdag gaat het boek naar de drukker. Het wordt heel mooi, met veel prachtige illustraties van Ruben Oppenheimer.

Nieuwenhovenklein_tcm219_168079.jpgEen gaaf voorbeeld van ‘Niemand Regeert’ wordt vandaag beschreven in het webmagazine Webwereld. Daarin een verslag van de rechtszaak die mediajournalist- en jurist Brenno de Winter heeft aangespannen tegen de OV-ambassadeur Jeltje van Nieuwenhoven.

Zij had een rapport laten schrijven waarin geruststellende woorden staan over de bescherming van de privacy van reizigers met een ov-chipkaart. O ja, vroeg de Winter, mag ik zien waar u dat op baseert? Nee, dat mocht niet, vertrouwelijk.

Toen De Winter met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) om de onderliggende stukken vroeg, werd hij teruggewezen. De OV-ambassadeur, oud-Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven, is ‘geen bestuursorgaan’. Zij valt ook niet onder de verantwoordelijkheid van de minister.

Zij bestaat, met een begroting van drie ton, maar eigenlijk is zij er helemaal niet. De OV-ambassadeur is geen overheid, zij valt onder niemand. Gelukkig werd zij gisteren voor de rechtbank in Arnhem wel verdedigd. Door de landsadvocaat. Dat dan weer wel.

Niemand heeft het ooit gedaan in Nederland. Over dat soort dingen gaat het boek.