Deeloverwinning erven Goudstikker in claim Cranach

Rotterdam, 21 aug. - Marei von Saher, erfgename van de joodse kunsthandelaar Goudstikker, heeft een gedeeltelijke overwinning behaald in een Amerikaanse rechtszaak over het eigendom van twee waardevolle schilderijen uit 1530 van Lucas Cranach. Dat schrijft de Los Angeles Times. De rechter in San Francisco verwierp in hoger beroep een Californische wet die een lagere rechter had gebruikt om de zaak af te wijzen. Over de claim zelf deed hij geen uitspraak, maar Goudstikker-erfgename Von Saher mag nu wel bij de lagere rechter opnieuw de claim bepleiten. Het gaat om de schilderijen van Adam en Eva in het paradijs van het Norton Simon Museum in Pasadena. De schilderijen zouden volgens het museum 24 miljoen dollar waard zijn. Ze zijn door de Amsterdamse kunsthandelaar Goudstikker achtergelaten in Amsterdam bij zijn vlucht voor de nazi`s in 1940 en later aan hen verkocht. Omdat de verkoop in oorlogstijd plaatshad, zou hij niet rechtsgeldig zijn. In een soortgelijke zaak kreeg Von Saher twee jaar geleden 202 schilderijen terug van de Nederlandse staat.