De droom van anderen

Minnie Driver en Eddie Izzard in ‘The Riches’ Foto Fx Network Riches, The (US TV Series) (2007-) Pers: Minnie Driver, Eddie Izzard Ref: TVR172AD Photo Credit: [ Fx Network / The Kobal Collection ] Editorial use only related to cinema, television and personalities. Not for cover use, advertising or fictional works without specific prior agreement The Picture Desk

dvd tv-serie

The RichesSeizoen 1(550 minuten) € 27,99 * * * *

De wens om een nieuw leven te leiden is de motor van veel drama. Er is altijd de vraag hoe die al te menselijke ambitie wordt bevochten. Als het lukt, dan is er de dreiging dat het verleden zich niet laat afschudden. Wat dan?

Die elementen plaveien ook de tv-serie The Riches, waarin een gezin dat rondreist in een camper de sprong maakt naar de wereld van superrijken. Onverschrokken nemen de Malloys de identiteit aan van de tegenliggers, de Riches, die omkomen als ze op elkaar botsen. Het echtpaar was net aan het verhuizen naar een luxe villa in een gated community.

Het zijn hun bijna artistieke kwaliteiten als oplichters en dieven die ervoor zorgen dat de gezinsleden zich kunnen handhaven. Wayne Malloy is geen advocaat, maar hij kan er wel een nadoen en toch aangenomen worden. Het doen alsof gaat ze zo goed af dat ze echt integreren als modelburgers en dan gaat het wringen: vader (Eddie Izzard) die zijn baan moet houden, moeder (Minnie Driver) met haar eenzame dagen als huisvrouw en de kinderen op een dure school. Ze worden de ‘buffers’ – één van hun zelfverzonnen termen – die ze zo verachtten toen ze rondreden en in hun trailerkamp woonden.

Een interessant uitgangspunt, kun je denken, maar dat maakt nog geen goede tv-serie. Zo zijn andere nieuwe series die onlangs op dvd uitkwamen, zoals The IT crowd, Dead like me, My name is Earl, Pulling en Its always sunny in Philadelphia elk net zo goed gebaseerd op een op het oog dramatisch uitdagend idee. Maar het zijn series die de wendbaarheid missen die een werk in afleveringen vraagt; of domweg de geschikte acteurs of plausibele dialogen ontberen. The Riches heeft die kwaliteiten wel.

The Riches is niet voor wie zijn serie graag stijlvast ziet. Er zit een aflevering bij met een heerlijk uitgewerkte long con, een in meerdere fasen opgedeelde oplichterstruc. Een andere keer wordt fraai de botsende moeder-dochterrelatie onder de loep genomen, geeft de rancune van de achtergebleven familie aanleiding tot een minithriller of wordt de bijna ontdekking van hun bedrog opgelost met veel screwball-effecten.

De constante is de twijfel die aan de gezinsleden knaagt in dit nieuwe leven. De Amerikaanse Droom is hen in de schoot geworpen, maar het blijkt een droom van andere mensen. Het leidt tot sterk gespeeld drama, met de verrukkelijke Minnie Driver als de neurotische Dahlia in het middelpunt. Drama dat je langzaamaan inpalmt en inneemt voor de personages. Om wie ze zijn, niet om wat voor leven ze leiden.