CIA huurde doodseskaders

De CIA heeft in 2004 het particuliere beveiligingsbedrijf Blackwater benaderd om Al-Qaeda-kopstukken te liquideren. Dit meldden The Washington Post en The New York Times gisteren op basis van verklaringen van anonieme regeringsfunctionarissen. In juli werd bekend dat de CIA na 11 september 2001 paramilitaire doodseskaders vormde die op terroristen moesten jagen. Dit programma zou op last van toenmalig vicepresident Cheney geheimgehouden zijn voor het Congres. In 2004 werd het uitbesteed aan Blackwater. Mocht er iets misgaan bij de liquidaties in onder meer Irak en Afghanistan, dan zouden de ingehuurde beveiligers verantwoordelijk zijn, was het idee. Blackwater kreeg miljoenen om werknemers te trainen, maar zou uiteindelijk geen enkele missie hebben ondernomen. Blackwater verdiende honderden miljoenen met beveiliging van Amerikaanse diplomaten en militairen, en verhoren van gevangenen. Het kwam eerder in opspraak omdat werknemers grof opereerden. Het heet nu Xe Services. (NRC)