CBS: werkloosheid stijgt minder snel dan gedacht

Rotterdam. De werkloosheid loopt op, maar stijgt niet zo snel als de voorspellingen eerder dit jaar deden vermoeden. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Op dit moment zijn 386.000 mensen werkloos, 78.000 meer dan een jaar geleden. Afgelopen maand steeg hun aantal met 13.000. Gecorrigeerd voor het seizoen is geen sprake van een stijging: gemiddeld telde het CBS 371.000 werklozen, evenveel als een maand eerder. Michiel Vergeer van het CBS: ”In juli lopen de werkloosheidcijfers altijd op. Jongeren komen dan de arbeidsmarkt op of gaan op zoek naar vakantiewerk.” Volgens Vergeer zijn er nog meer oorzaken voor het uitblijven van een sterke stijging. Allereerst omdat veel jongeren zich hebben ingeschreven voor een extra opleiding. Bovendien wijst Vergeer op de regeling voor deeltijd-WW, waarmee werknemers voor een deel van hun werktijd een WW-uitkering krijgen en voor het andere deel op de loonlijst van hun werkgever blijven staan. ”Zij tellen niet mee in de werkloosheidscijfers”, zegt Vergeer, ”maar hun aantal is hoog. Afgelopen maand is het aantal WW-uitkeringen met 20.000 gestegen. Een substantieel deel daarvan gaat om deeltijd-WW. De regeling is een succes en dat dempt de werkloosheid.”