Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Buitenland - En Verder

Auxerre

De tentoonstelling La collection Koopman et l’art du livre français in Musée-Abbaye Saint-Germain toont zestig prachtige kunstenaarsboeken (livres d’artistes) uit de Koninklijke Bibliotheek (KB) van Den Haag. De boeken zijn verzameld door Louis Koopman (1887-1968) en door de KB die de collectie heeft geërfd. Ze bevatten originele etsen, gouaches, litho’s en linosneden van grote Franse kunstenaars als Matisse, Léger, Braque en Man Ray en zijn op een bijzondere wijze vormgegeven en in een kleine oplage gedrukt op mooi papier. Verder zijn er series met surrealistische omslagen, fotoboeken en boeken met originele gouaches en tekeningen bij teksten van Proust, Yourcenar, Duras en vele anderen. T/m 21 sept www.musees-bourgogne.org en www.kb.nl/koopman

Saint-Paul-de-Vence

Een lange geschiedenis – artistiek en vriendschappelijk – bindt de Spaanse schilder, beeldhouwer, graficus en keramist Juan Miro (1893-1983) aan de familie Maeght. Vanaf 1948 neemt de kunstverzamelaar en handelaar Aimée Maeght de Catalaan onder zijn hoede. Voor de tuin van de Fondation Maeght in Saint-Paul maakt Miro vanaf 1960 le Labyrinthe, een door pijnbomen schaduwrijke ruimte die hij bevolkt met beelden in de vorm van de voor hem zo karakteristieke dier- en mensachtige figuren. Miro en son jardin heet de prachtige expositie met 250 doeken, beelden en tekeningen in alle zalen en tuinen van de Fondation Maeght. T/m 8 nov, www.fondation-maeght.com

Londen

Alles is wit. Het is niet een totaal nieuw idee maar wel een rustgevende expositie, waar, omdat alles één kleur is, de hersenen zich kunnen concentreren op de verschillen. In dit surrealistische geheel wordt gezocht naar de symbolieke waarde van de ‘maagdelijke kleur’. Er zit heel wat interessants tussen de werken te zien in het speciale kunstgebouw van west-Londen, gekozen door de Arts Council, zoals de tere en bijna lichtgevende ‘zelfportretten van de Maagd Maria’. T/m 27 sept, di-vr 1-17u en za 11-17u, The White Show, PM Gallery & House, Walpole Park, Mattock Lane, Londen W5, 004420 8567 1227 & www.ealing.gov.uk

Liverpool

Er werd hard en productief met verschillende soorten verf gewerkt door zes internationale kunstenaars, die ieder een ‘verhaal’ vertelden dwars door de verschillende gesmeerde en gedrukte verflagen heen. Met volle diepe kleuren, collages, fotorealisme en onwerkelijke beelden van bomen en gezichten, gaat het deze contemporaine kunstenaars om de ‘langzame’ waarheid van het schilderij, tegenover de snelle wereld van digitale werken en nieuwe media.

T/m 13 sept, Slow Magic, Liverpool, 10u- 18u, the Bluecoat, School Lane, Liverpool, 0044151 702 5324 & www.thebluecoat.org.uk

Dorset

Dit jaar wordt in Dorset de vijftigste verjaardag gevierd van het predicaat ‘Gebied van Opmerkelijke Schoonheid’. Het landschap in dit graafschap in het zuidwesten van Groot-Brittannië bood zoveel verscheidenheid voor lokale fotografe Sue Macpherson, dat zelfs een mensenleeftijd nog niet genoeg zou zijn om het weer te geven. Het verandert al snel van glooiende zachtgroene heuvels, tot de spectaculaire kust en riet en moerasachtige gebieden – iedere keer met een ander verhaal. Niet alleen het natuurlijke landschap maar ook het kunstmatige platteland kon op de waardering van Sue Macpherson rekenen. T/m 5 sept, Love of the land Photography, Bridport Arts Centre, South Street, Bridport, di t/m zat 10-16u, 00441308 427183 & www.bridport-arts.com