boekberichten

Alain de Botton neemt een baantje op vliegveld Heathrow

De Britse schrijver Alain de Botton gaat een week aan de slag op de Londense luchthaven Heathrow. De auteur zal aan een incheckbalie in Terminal 5 postvatten. Vervolgens gaat hij over zijn belevenissen een verhaal schrijven, dat in september moet verschijnen. Het participerende onderzoek past binnen de activiteiten van De Bottons filosofische praktijkschool de School of Life. Het verhaal sluit eveneens aan bij De Bottons recentste boek Ode aan de arbeid. In de Britse pers vraagt men zich af of De Botton zijn sang-froid wel zal weten te bewaren in zo’n stressvolle omgeving. In juni maakte De Botton zich kwaad over een recensie van zijn laatste boek in de New York Times. In een reactie op het blog van Caleb Crain beschuldigde hij hem ervan het boek te hebben ‘vermoord’ in de VS . De Botton schreef: ‘So that’s two years of work down the drain in one miserable 900 word review’ en ‘I will hate you till the day I die and wish you nothing but ill will in every career move you make.’

Toch geen proces om boek van Kehlmann

Een geschil tussen de Duitse uitgeverij Rowohlt en weekblad Der Spiegel over het verbreken van het embargo op de nieuwe roman van Daniel Kehlmann, Ruhm (Roem), is in der minne geschikt. Rowohlt meende dat Der Spiegel het embargo op Kehlmanns roman had verbroken door twee weken voor verschijning al een recensie te publiceren, sleepte de zaak voor de rechter en eiste een schadevergoeding van 250.000 euro. Der Spiegel stelde dat het desbetreffende artikel geen recensie was, maar een portret van de auteur van de wereldwijde bestseller Het meten van de wereld. De Hamburgse handelsrechter stelde dat het verschil tussen portret en recensie onmogelijk te bepalen is. Beide bedrijven willen nu ‘hun goede en professionele samenwerking ook in de toekomst voortzetten’.

Barbara Stok wint de Stripschapprijs

Striptekenaar Barbara Stok (1970) heeft de Stripschapprijs gewonnen, de belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor striptekenaars. Ze krijgt de prijs 26 september uitgereikt op de Stripdagen in Houten. Stok is de eerste vrouwelijke winnares van de prijs. Ze ontvangt hem voor haar hele oeuvre. De jury prees Stok, die in 1996 met striptekenen begon, om haar humor en haar „lef om zich kwetsbaar op te stellen”. Stok maakt vaak strips over gebeurtenissen uit haar eigen leven. De serie Barbaraal speelt zich af rondom poppodium Vera in Groningen. Stok is drummer van de band de Straaljagers. Ook in het album Op tour door Spanje tekende ze de belevenissen van haar band. Het album Je geld of je leven ging over haar burn-out. Haar nieuwste album Dan maak je maar zin behandelt Stoks existentiële levensvragen sinds het overlijden van haar zwager. Stok heeft expres een rommelige tekenstijl. Ze genoot nooit een tekenopleiding, omdat ze bang was dat onhandige, dat haar stijl ‘eigen’ maakt, te verliezen.

Bekijk de webstrip van Barbara Stok op barbaraal.nl

Gedicht van Jan Hanlo op muren in Sofia

In de Bulgaarse hoofdstad Sofia is sinds kort het gedicht ‘Zo meen ik dat ook jij bent’ van Jan Hanlo te vinden. Het poëzieproject Wall-to-Wall Poetry Europe vroeg aan de ambassades van alle EU-lidstaten een gedicht te selecteren en bracht de oogst overal aan in het centrum van Sofia.

M.m.v. Hans Cottyn en Dirk Leyman

Zie ook papierenman.blogspot.com en nrcboeken.nl