Bestuur koepel moslimomroepen moet opstappen

Hilversum, 21 aug. - Alle bestuursleden van de Stichting Verzorging Islamitische Zendtijd (SVIZ) zijn teruggetreden op verzoek van het Commissariaat voor de Media. Ze moeten plaatsmaken voor nieuwe, onafhankelijke bestuursleden. Dit heeft het Commissariaat gisteren bekendgemaakt. De SVIZ verdeelt sinds 2007 de programmabudgetten onder de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) en de Nederlandse Islamitische Omroep (NIO). Ze werd twee jaar geleden opgericht onder de voorwaarde dat de verschillende stromingen binnen de islamitische omroepwereld bestuurlijk zouden gaan samenwerken. Het Commissariaat concludeert nu dat die samenwerking niet tot stand is gekomen. Minister Plasterk (Media, PvdA) dreigde eind juni de zendmachtiging van de moslimomroepen in te trekken wegens aanhoudende interne ruzies. Na onderzoek heeft het Commissariaat nu besloten dat ze mogen blijven uitzenden.(ANP)