Bescheiden en betrouwbaar in meer dan 150 bijrollen

Necrologie

De jongste van de drie toneelbroers Lutz was ook de bescheidenste. Hij werd de meester van de bijrol.

Pieter (onder),Ton en Luc Lutz Foto Nationaal Fotopersbureau Nationaal Fotopersbureau

Hoofdrollen heeft Pieter Lutz zelden gespeeld. Maar in de meer dan 150 bijrollen die hij op het toneel en de televisie vertolkte, onder meer in de comedyserie ’t Zonnetje in huis, verrichtte hij het millimeterwerk dat hem tot een acteur maakte op wie altijd kon worden gerekend. Met weinig uiterlijke middelen – één opgetrokken wenkbrauw of een enkele stembuiging waren soms al genoeg – schiep hij karakteristieke personages. Gistermiddag is de jongste van de drie gebroeders Lutz overleden, een week nadat hij zijn 82ste verjaardag had gevierd.

Dat hij acteur werd, in het voetspoor van zijn broers Ton en Luc, heeft Pieter Lutz altijd toegeschreven aan het feit dat de pret van de kinderlijke verkleedpartijen uit zijn jeugd bij hem nooit voorbij was gegaan. Acteren was in de allereerste plaats plezier maken, vond hij. Lachen met collega's, in telkens weer andere omstandigheden, en ook steeds weer de kennismaking met acteurs met wie hij nooit eerder had gewerkt. Verder vond hij dat toneelspelen niet iets was om ingewikkeld of gewichtig over te doen. Hij behoorde niet tot de baanbrekende figuren in het vak. „Dan moet je toch overwicht uitstralen en ik geloof niet dat dat een van mijn sterkste kanten is”, zei hij in het Algemeen Dagblad. Liever deed hij gewoon zijn werk.

Pieter Lutz was sinds 1954 dertig jaar lang verbonden aan grote gezelschappen als de Haagse Comedie, het Rotterdams Toneel en Globe. Daarnaast speelde hij heel veel bijrollen in films, als De Overval (1962), Pastorale 1943 (1978) en De Lift (1983), en op televisie, zoals de ietwat chagrijnige cafévriend van Johnny Kraaykamp in ’t Zonnetje in huis (1994-1999). Eén van zijn schaarse hoofdrollen speelde hij in de tv-film Alleen maar vrienden (1992) van Alejandro Agresti, die hem een Gouden Kalf-nominatie opleverde.

Luc Lutz overleed in 2001. Ton Lutz stierf in mei van dit jaar. Pieter Lutz was de laatste van de drie.