Afghaanse rivalen eisen elk zege op

Een dag na de presidentsverkiezingen in Afghanistan eist zowel het kamp van president Karzai als dat van zijn grootste rivaal, Abdullah Abdullah, de overwinning op. Maar het hoofd van de verkiezingscommissie zegt dat er nog geen uitslag is en roept beide partijen op tot geduld.

De definitieve resultaten zullen nog weken op zich laten wachten, maar mogelijk wordt dit weekeinde al een voorlopige uitslag bekendgemaakt.

Toen de stembureaus na tien uur waren gesloten, noemde president Karzai de verkiezingen een succes, ook al waren er tientallen raketaanvallen en andere gewelddadige incidenten geweest. Daarbij kwamen verspreid over het land 26 mensen om, minder dan gevreesd was. De Talibaan hadden van tevoren gedreigd met geweld. Maar de Afghanen „trotseerden raketten, granaten en intimidatie en zijn komen stemmen”, aldus Karzai. „Dat is prachtig.”

De opkomst was volgens een verkiezingsfunctionaris maar zo’n 40 tot 50 procent van de 15 miljoen geregistreerde kiezers. Dat zou veel lager zijn dan de 70 procent die opkwam bij de presidentsverkiezingen van 2004. Ondanks het geweld was wel ruim 95 procent van de stemlokalen open.

De leider van Karzai’s campagne zei vanochtend dat uit de eerste resultaten al blijkt dat de president meer dan de helft van de stemmen heeft gekregen en dat er daarom geen tweede ronde nodig is. „We hebben de meerderheid.” Hij zou zich baseren op informatie van 29.000 waarnemers die het campagneteam door het hele land bij stemlokalen had gestationeerd. Maar Abdullah, voormalig minister van Buitenlandse Zaken onder Karzai, verklaarde daarop tegenover persbureau Reuters dat juist hij voorligt. „De eerste resultaten uit de provincies laten zien dat ik meer dan 50 procent van de stemmen heb.” (AP, Reuters, AFP)

Internationale reacties: pagina 5