WK: Zuid-Afrikaanse man/vrouw wint goud

De Zuid-Afrikaanse Caster Semenya (18) is gisteren in Berlijn wereldkampioen op de 800 meter bij de vrouwen geworden. Maar is Semenya een vrouw? Dat is de vraag, nadat de internationale atletiekfederatie IAAF drie weken geleden de Zuid-Afrikaanse bond heeft gevraagd haar aan een seksetest te onderwerpen. Mocht de test uitwijzen dat Semenya een man is, dan moet ze wellicht de wereldtitel afstaan. De IAAF besloot actie tegen Semenya te ondernemen nadat ze haar persoonlijk record met acht seconden had verbeterd en ze met 1.56,72 minuut de snelste seizoenstijd had gerealiseerd. Bovendien vond de IAAF de geruchten over haar geslacht sterker worden.

Woordvoerder Nick Davies van de IAAF vertelde gisteren dat de seksetest om medische redenen is aangevraagd, niet omdat Semenya bedrog zou hebben gepleegd. Hij zei dat een groep specialisten haar zal onderzoeken. Onder hen een endocrinoloog, een gynaecoloog, een internist, een geneticus en een psycholoog. De actie van de IAAF is omstreden, omdat de federatie in 1992 de seksetest heeft afgeschaft. Om die reden heeft de internationale federatie niet zelf opdracht tot de test gegeven, maar de Zuid-Afrikaanse bond om opheldering gevraagd. In Zuid-Afrika zei haar trainer Michael Seme: „Ik train sinds januari Semenya en ik kan je verzekeren dat ik al die tijd met een meisje heb getraind, geen jongen.”

Yusuf Saad Kamel uit Bahrein (26) veroverde gisteren de wereldtitel op de 1.500 meter. Robert Harting gaf het Duitse publiek de tweede wereldtitel in Berlijn. De 24-jarige Duitser hield de wederom niet massaal opgekomen toeschouwers tot de zesde en laatste poging in spanning. Harting wierp de discus toen naar 69,43 meter. De 100 meter horden werd een Jamaicaanse aangelegenheid. Wereldkampioene werd Brigitte Foster-Hylton in 12,51 seconden. De Nederlandse tienkamper Eelco Sintnicolaas heeft gisteravond in Berlijn zijn wedstrijd gestaakt. Hij kreeg bij het hoogspringen, het vierde onderdeel, te veel last van een enkelblessure.