Winstval bij mijnbouwer Rio Tinto

De winst van mijnbouwbedrijf Rio Tinto is het afgelopen half jaar met 65 procent gedaald naar 2,5 miljard dollar (1,74 miljard euro). Het bedrijf heeft veel last van gedaalde grondstofprijzen.

Dat heeft het Australisch-Britse bedrijf vandaag bekendgemaakt. Door de daling van de grondstofprijzen daalde de omzet van Rio Tinto het afgelopen half jaar met een derde tot 19,5 miljard dollar.

In een verklaring zei Rio Tinto-topman Jan du Plessis dat het bedrijf er ondanks de economisch crisis sterk voorstaat. Rio Tinto haalde het afgelopen half jaar 14,8 miljard dollar op met een aandelenemissie, die het concern gebruikt om de schulden terug te dringen.

De prijzen van grondstoffen zijn de laatste maanden weer gestegen, maar het bedrijf is voorzichtig met het uitspreken van verwachtingen over mogelijk herstel. Wel zei Du Plessis ervan uit te gaan dat op de lange termijn de groei in de opkomende markten als China en India weer voor een sterke vraag naar grondstoffen zal zorgen.

In een toelichting op de cijfers zeiden bestuurders van Rio Tinto zich zorgen te maken over de vier medewerkers van het bedrijf die begin juli in China werden gearresteerd. De mannen worden verdacht van bedrijfsspionage en het betalen van steekpenningen aan Chinese staalbedrijven. Topman Du Plessis benadrukte dat het bedrijf de Chinese juridische processen zal respecteren.

Een van de gearresteerde medewerkers is onderhandelaar namens Rio Tinto in het jaarlijks overleg tussen mijnbouwers en staalbedrijven over de prijs van ijzererts. Mijnbouwers verkopen de meeste ijzererts door middel van termijncontracten, die jaarlijks worden afgesloten. Tijdens de onderhandelingen tussen de mijnbouwsector en staalbedrijven wordt de prijs van ijzererts vastgesteld.

China gebruikt jaarlijks meer dan de helft van de wereldwijde productie aan ijzererts. De onderhandelingen tussen de mijnbouwbedrijven en China zitten muurvast. Vorig jaar steeg de prijs van ijzererts nog met 85 procent, maar China eist nu een prijsverlaging van 40 procent.

De arrestatie heeft tot diplomatieke spanningen geleid tussen China en Australië. De gearresteerde onderhandelaar van Rio Tinto is een Australiër van Chinese afkomst.