Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg schiet de zorg van de Leidse Verslaafdenopvang Winnersway ernstig tekort. De verslaafden en psychiatrische patiënten worden verplicht kerkdiensten bij te wonen, worden te werk gesteld en worden financieel uitgekleed. Personeel is niet opgeleid. Reacties van oud-medewerker Danny Kraaijenoord, onderzoeksjournalist Silvan Schoonhoven, Winnersway-directeur Jan Piet en de kamerleden Fleur Agema (PVV) en Renske Leijten (SP). Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Het aantal burenruzies neemt toe, de aard ervan wordt steeds grilliger. In Rotterdam, waar 1 op de 3 inwoners last zou hebben, bestaat een speciaal Actieplan. Reportage over twee mensen die problemen hebben met hun buren. Verder aandacht voor de pogingen van enkele inwoners van Venlo om een rechtse partij te lanceren in de stad. Ze kwamen niet door de selectie van Geert Wilders, maar zien toch kansen voor een nieuwe partij op basis van zijn gedachtengoed. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/DenHaag vandaag. Volgens hoogleraar voedingskunde Martijn Katan van de VU Amsterdam blijkt dat anti-oxydanten geen bescherming bieden tegen allerlei soorten kanker, maar dat de stof, indien ingenomen in hoge doseringen, juist het ontstaan van kanker bevordert. Ook aandacht voor het weeralarm van de KNMI. Ned.2, 22.15-22.40u.

praatprogramma

Villa Vanthilt. Zomertalkshow. Gasten: Annemie Turtelboom, sinds een maand de Belgische minister van Binnenlandse Zaken, motivator en positiviteitsgoeroe Emile ‘Tjakka’ Ratelband en de 22-jarige Italiaans-Schotse zanger Paolo Nuttini, een van de attracties van muziekfestival Pukkelpop in Hasselt. Eén, 21.25-22.15u.

documentaire

Hoge bomen. Documentairereeks over het thema macht en invloed in Vlaanderen aan het begin van de 21ste eeuw. Canvas, 22.10-23.10u.

informatief

Terzake: Tot de zee leeg is. Reportage over verroeste visserssloepen die alle regels overtreden en visgronden plunderen. Zogenaamde frigoschepen varen langs en nemen de vangst over. Die stoppen ze in dozen met etiketten en stempels van de Europese Gemeenschap en de vis komt brandschoon aan wal. Canvas, 20.00-20.45u.

Yellowstone: tales from the wild. Tweede aflevering van driedelige natuurserie over Yellowstone Park, een van de oudste en grootste natuurreservaten ter wereld. De grizzlyberen komen verzwakt en nog wat verdwaasd door hun winterslaap uit hun holen gekropen. Ze proberen hun vetreserves zo snel mogelijk weer op peil te krijgen. De vrouwtjesberen moeten hun jongen beschermen tegen jaloerse soortgenoten en wolven. En ook arenden en coyotes zijn op zoek naar voedsel. Canvas, 21.20-22.10u.

Gerry Friedle: Mein Leben mit DJ Ötzi. Biografische documentaire over de Oostenrijker Gerrie Friedle, die in 199 doorbrak met de aprés ski-hit Anton aus Tirol. Hij vertelt over zijn jeugd, zijn muziekcarrière en zijn optredens als discjockey Ötzi. Met commentaren van zijn vrouw, manager, prominenten en andere betrokkenen. ZDF, 1.10-1.40u.

amusement

Andermans veren. Cabaretfragmenten. Hoe kijken mannen tegen vrouwen aan? Met Jasperina de Jong, Lenette van Dongen, Martine Bijl, Liesbeth List en Tineke Schouten. Ned.2, 21.25-22.00u.

The funny side of. Bloopers door de jaren heen uit de BBC-archieven. Gepresenteerd door Clive Anderson. ‘Treed nooit op met kinderen of met dieren’ is een oude wet in de vermaaksindustrie. De televisie stoorde zich daar niet aan en er zijn genoeg bewijzen dat dat nogal eens fout afliep. BBC 2, 22.30-23.30u.

Wallander: De Afrikaan. Zweedse misdaadserie. Als in het station van Gdansk in Polen een trein aankomt met een vermoorde Afrikaanse man denkt iedereen aan een racistische moord. Ned.2, 23.45-1.15u.

sport

Atletiek. Verslagen van de wereldkampioenschappen atletiek in Berlijn met onder meer aandacht voor de tweede dag van de tienkamp, hoogspringen vrouwen, 110 m horden mannen, 400 m horden vrouwen, 200 m mannen. ZDF 17.10-21.45u., BBC 2, 18.00-21.00u., Ned.3, 20.30-21.55u.