'Veroordeelde Lockerbie komt vandaag vrij'

Ondanks Amerikaanse tegendruk zou de Schotse regering later vandaag de vrijlating aankondigen van de Libiër Abdel Basset al-Megrahi, die in 2001 tot een levenslange gevangenisstraf is veroordeeld wegens de bomaanslag op een Amerikaans passagiersvliegtuig boven Lockerbie. Dat verwachtten de Britse media vanochtend eensgezind. De Schotse minister van Justitie, Kenny MacAskill, had gisteren aangekondigd zijn besluit vanmiddag bekend te maken.

Megrahi (57) werd door een Schotse rechtbank die voor de gelegenheid in Nederland, in Kamp Zeist, zetelde, veroordeeld wegens moord op de 270 mensen die bij de aanslag werden gedood. Hij verkeert echter in de terminale fase van prostaatkanker, aldus de Schotse autoriteiten, en zou om die reden vervroegd moeten worden vrijgelaten. Een andere mogelijkheid was dat hij naar een Libische gevangenis zou worden overgebracht. Volgens The Times staat in Libië een privévliegtuig van de Libische leider Moammar Gaddafi klaar om Megrahi op te halen.

De nabestaanden van de Amerikaanse slachtoffers van ‘Lockerbie’ hebben merendeels bezwaar gemaakt tegen een vrijlating van Megrahi. Britse nabestaanden stemmen er in het algemeen mee in dat hij naar huis zou gaan om te sterven. Sommigen van hen zijn van bovendien mening dat het bewijs in zijn zaak niet hard genoeg was om hem te veroordelen.

In 2007 stond een onafhankelijke Schotse justitiële commissie de Libiër toe om ten tweede male in hoger beroep te gaan bij het Schotse Hooggerechtshof omdat er twijfel was ontstaan aan getuigenissen tijdens zijn proces. Megrahi heeft zijn beroep vorige week ingetrokken om zijn vrijlating wettelijk mogelijk te maken.

Er wordt wel gespeculeerd dat de Schotse autoriteiten hem nu willen vrijlaten om een geruchtmakende vrijspraak te voorkomen. Sommige Amerikaanse nabestaanden gaan er anderzins van uit dat oliebelangen voorrang krijgen op de gevoelens van de verwanten van de slachtoffers.

Libië is een belangrijk olieland en kolonel Gaddafi is sinds de afhandeling van de Lockerbiezaak – met de veroordeling van Megrahi en de financiële compensatie van de nabestaanden – geheel terug in de westerse gunst. (AP, Reuters, AFP)