Twaalf keer straf bij vieze afwas

Foto 1,2,3,4 en 5 laten de fornuizen zien van de verschillende verdiepingen in het IBB-complex in Utrecht.Foto 6,7,9,11 en 12 geven een kijkje in de keukens van de studentenflat op de Professor Evertslaan in Delft.8. Het fornuis in een studentenhuis op de Mathenesserlaan in Rotterdam.10. Het fornuis van de Engelenbak in Delft. (Foto's Rob Wetzer) studentenserie, fornuizen, studenten, foto: Rob Wetzer Wetzer, Rob

De meeste studentenhuizen hebben een schoonmaakrooster. Om de zoveel dagen heeft iemand corvee om de gangen, keuken, badkamer en/of de vloeren schoon te maken. Voor bewoners die de roosters niet volgen, hebben studentenhuizen vaak ‘strafmaatregelen’.

Marscha Engelhart woont op een Utrechts studentencomplex. Ze deelt de keuken met zeven andere studenten. „Als iemand het rooster niet naleeft, krijgt hij of zij een boete van tien euro. Omdat veel huisgenootjes werken, betalen ze soms liever de boete dan dat ze schoonmaken.”

Studenten op de Professor Evertslaan in Delft hebben een andere sanctie. „We plakken een post-it op de afwas als we weten van wie deze is”, vertelt Lennert Buijs. „Dan moet die persoon het zo snel mogelijk afwassen. Klopt het niet, dan moet degene die de post-it heeft geplakt de afwas doen. Als de afwas echt heel erg gaat schimmelen, leggen we het soms weleens bij iemand in bed.”

Bij de Engelenbak, een studentenhuis in Delft, moeten de verzuimenden een rondje naakt om het blok rennen. Voor de gangen en de huiskamers komt iedere week een „interieurverzorgster” langs.

Algemeen zijn vrouwen twee keer zo lang bezig met schoonmaken dan mannen, volgens cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau. Mannen vanaf 25 jaar besteden gemiddeld elf uur per week aan huishoudelijk werk. Vrouwen vanaf 25 jaar zijn ongeveer 23 uur per week bezig met afwassen, ramen lappen, bedden opmaken enzovoorts.

Bij studenten is het bijna andersom, volgens Pim Wiegman van Student Cleaning, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het schoonmaken van studentenhuizen. Vrouwelijke studenten zijn vaak nog slonziger zijn mannelijke, ziet hij.

„Veel studenten maken een schoonmaakrooster, maar het echte schoonmaakwerk gebeurt niet”, aldus Wiegman. „ We zien veel achterstallig onderhoud. Keukens waar de vloeren blijven plakken, bruine magnetrons en ovens en veel afwas. De afwas doen we niet, net als wc’s waarin nog braaksel ligt.”

Om aangekoekte resten te voorkomen, leggen verschillende huizen aluminiumfolie om de pitten heen. „Dat maakt een stuk makkelijker schoon”, zegt Joost de Bont uit de Delftse Professor Evertslaan, „maar eerlijk gezegd is de folie hier al anderhalve maand niet verwisseld.”

Marjolein Kooyman