Trots op Nederlandse komaf

De nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Fay Hartog-Levin, is een goede bekende van de familie Obama. Ze wil het verslechterde imago van de VS oppoetsen.

Fay Hartog-Levin (Foto WFA) WFA25T:AMBASSADEUR VS:DEN HAAG;19AUG2009-De nieuwe ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland Fay Hartog Levin ontmoet de pers in haar residentie in Den Haag.WFA/pc/str.Pierre Crom CROM, PIERRE;WFA

De nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Den Haag, die gisteren haar geloofsbrieven heeft aangeboden aan koningin Beatrix, hoopt dat Nederland in Afghanistan een leidende rol zal gaan spelen bij het stimuleren van de economie. Nederland is volgens ambassadeur Fay Hartog-Levin niet alleen „zeer ervaren op het gebied van ontwikkelingssamenwerking”, maar heeft bovendien al „belangrijk werk” gedaan in Afghanistan.

De Nederlandse regering heeft aangekondigd de huidige militaire missie in Uruzgan na 2010 niet voort te zetten. Maar als Nederland het verzoek krijgt op een of andere manier bij Afghanistan betrokken te blijven, komt er „een nieuw weegmoment”, zei premier Balkenende eind vorig jaar. De wederopbouw krijgt in de nieuwe Afghanistan-strategie van de regering-Obama een zwaarder accent dan de afgelopen jaren het geval was.

Hartog-Levin (60) heeft Nederlandse wortels en banden met president Obama die teruggaan tot de tijd dat hij deelstaatsenator was in Illinois. Haar Joodse ouders, die een vleesverwerkende fabriek in Oss hadden en woonden in Den Haag, vluchtten in de oorlog naar Suriname, waar haar vader in het Nederlandse leger diende. In 1948 emigreerden ze naar de Verenigde Staten en werd kort na aankomst dochter Fay geboren.

„Mijn benoeming hier maakt de cirkel rond”, zegt Hartog-Levin. „Ik ben altijd trots geweest op mijn Nederlandse komaf”, aldus de ambassadeur, die zegt „een heel klein beetje Nederlands” te spreken, maar meer te verstaan.

Hartog-Levin heeft in de VS ruim twintig jaar als advocaat gewerkt, was lid van de directie van het (natuurhistorische) Field Museum in Chicago en werkte tot voor kort als consultant bij de Res Publica Group, een adviesbureau voor communicatie en public relations.

Met deelstaatsenator Obama zocht ze contact uit hoofde van haar functie bij het museum. Via een andere weg werden de banden aangehaald: Hartog-Levins echtgenoot Daniel Levin is oprichter van de onroerendgoedfirma Habitat, die Valerie Jarrett, een huisvriendin van de Obama’s, aantrok als directeur. Bovendien kende Daniel Levin, een neef van senator Carl Levin en Congreslid Sandy Levin, Obama uit hoofde van zijn bestuursfunctie bij de sportclub waar de latere president vaak kwam basketballen en fitnessen.

Jarrett, die nu in het Witte Huis een belangrijke adviseursrol speelt, vroeg Hartog-Levin en haar man of ze geld wilden geven voor de campagne van Obama voor de Senaat, en later voor het presidentschap – „wat we graag hebben gedaan”.

Als prioriteiten in Den Haag noemt de nieuwe ambassadeur het verbeteren van het imago van de Verenigde Staten. „Na de afgelopen acht jaar is er een verkeerd beeld ontstaan van waar de Verenigde Staten voor staan.” In het bijzonder wil ze zich richten op jongeren en moslims.