Tommy Soeharto wil Golkar redden

Tommy Soeharto is terug. Althans, dat hoopt-ie. De voor moord veroordeelde zoon van autocraat Soeharto heeft deze week aangekondigd dat hij de politiek in wil. Hij stelt zich kandidaat voor niets minder dan het voorzitterschap van Golkar. En dat is dan weer een opstapje om president te worden, meldde zijn woordvoerder al. ,,Hij zal even

Tommy Soeharto

Tommy SoehartoTommy Soeharto

Tommy Soeharto is terug. Althans, dat hoopt-ie. De voor moord veroordeelde zoon van autocraat Soeharto heeft deze week aangekondigd dat hij de politiek in wil. Hij stelt zich kandidaat voor niets minder dan het voorzitterschap van Golkar. En dat is dan weer een opstapje om president te worden, meldde zijn woordvoerder al. ,,Hij zal even goed, of zelfs beter zijn dan zijn vader.”

Het lijkt een uitzonderlijk staaltje van grootheidswaanzin. Bij Golkar heeft men al met zoveel woorden laten weten dat men niet op hem zit te wachten. En bij het gewone volk is Tommy niet bepaald populair. Hoewel er wel degelijk sprake is van een zekere Soeharto-nostalgie onder veel Indonesiërs, strekt zich dat niet uit tot zijn corrupte kroost. En al helemaal niet tot Tommy, die geldt als de ergste van het stel.

Sinds hij in 2006 veel te vroeg vrij kwam uit de gevangenis, bleef het enigszins stil rond Tommy Soeharto. Hij zat vast omdat hij in 2002 werd veroordeeld voor het plotten van de moord op opperrechter Syafiuddin Kartasasmita. Die had hem eerder veroordeeld tot anderhalf jaar cel voor corruptie. Zijn straf werd in hoger beroep al verlaagd van 15 tot 10 jaar. Uiteindelijk heeft hij maar vier jaar gezeten.

De afgelopen jaren hoorden we vooral van Hutomo Mandala Putra, zoals hij officieel heet, als hij weer een rechtszaak won tegen de Indonesische staat. Al jaren probeert de regering hem de honderden miljoenen die hij onrechtmatig binnengehaald zou hebben afhandig te maken. Tot nu toe vergeefs.

En nu roept hij dat hij Golkar wil redden. Inderdaad gaat het niet goed met de partij. Voor stemmers verliest de partij aan relevantie en aansprekende leiders ontbreken. Zo is Aburizal ‘Lapindo’ Bakrie nu de grootste kanshebber om de partij te gaan leiden, terwijl een groot deel van Indonesië hem vooral associeert met het modderschandaal dat maar blijft voortduren.

Maar Tommy Soeharto is wel de laatste die de partij er weer bovenop kan helpen. Bij Golkar weten ze dat ook. Zijn kandidatuur is misschien niet onmiddellijk weggehoond - dat zou wel heel on-Javaans zijn. Maar verschillende partijbonzen hebben er wel al heel fijntjes op gewezen dat ‘juridische issues’ zijn kandidatuur in de weg staan.

    • Elske Schouten