Strafonderzoek naar Belgische toprechter

Rotterdam. De Belgische minister van Justitie Stefaan De Clerck heeft een strafonderzoek bevolen tegen de voorzitter van de Brusselse rechtbank van koophandel, Francine De Tandt. De rechter, die vorig jaar in eerste aanleg de omstreden verkoop van Fortis aan BNP Paribas goedkeurde, kwam de afgelopen week in opspraak wegens mogelijke corruptie bij Belgische topmagistraten. Volgens de Vlaamse zakenkrant De Tijd zou De Tandt door samenwerking met advocaten `vonnissen op bestelling` hebben afgeleverd. Bij één advocaat werden op zijn computer vonnissen gevonden die de rechter nog moest uitspreken. De Fortis-affaire leidde uiteindelijk tot de val van de regering van Yves Leterme, omdat kabinetsmedewerkers invloed zouden hebben uitgeoefend op de rechters in de zaak.

Lees het voorlopige rapport via nrc.nl/buitenland