Som naar de halve finales 800 meter

Bram Som heeft zich bij de wereldkampioenschappen atletiek in Berlijn gekwalificeerd voor de halve finales van de 800 meter. De regerend Europees kampioen liep vanochtend in de zevende en laatste serie naar de tweede plaats in 1.46,33. De eerste drie plaatsten zich automatisch voor de volgende ronde. De halve finales zijn morgenavond.

Discuswerper Robert Harting gaf het Duitse publiek gisteravond de tweede wereldtitel. De 24-jarige Duitser hield de wederom niet massaal opgekomen toeschouwers tot de zesde en laatste poging in spanning. Harting wierp de discus toen naar 69,43 meter en passeerde daarmee de leidende Pool Piotr Malachowski. Voor Harting, die twee jaar geleden in Osaka al zilver veroverde, was dat een persoonlijk record. Malachowski kon zich in zijn laatste poging niet verbeteren en moest met 69,15 meter genoegen nemen met zilver.

Yusuf Saad Kamel uit Bahrein (26) veroverde de wereldtitel op de 1.500 meter. De atleet uit Bahrein versloeg in een lange sprint de Ethiopiër Deresse Mekonnen en de Amerikaanse titelverdediger Bernard Lagat. Kamel liep eerder voor Kenia onder de naam Gregory Konchellah. In 2003 keurde de internationale atletiekfederatie zijn overstap naar Bahrein goed.

De 100 meter horden werd een Jamaicaanse aangelegenheid. Wereldkampioene werd Brigitte Foster-Hylton in 12,51 seconden.

De Nederlandse tienkamper Eelco Sintnicolaas moest gisteravond zijn wedstrijd staken. Hij kreeg bij het hoogspringen, het vierde onderdeel, te veel last van een enkelblessure.

Paula Radcliffe laat zondag de marathon om de wereldtitel lopen. De 35-jarige Britse, wereldrecordhouder op de klassieke afstand, voelt zich niet fit genoeg voor de race over ruim 42 kilometer in Berlijn.

Polsstokhoogspringer Brad Walker zal zijn wereldtitel niet verdedigen. De Amerikaan heeft te veel last van een dijbeenblessure en meldde zich kort na het begin van de kwalificatieronde af.