Rob Trip verhuist naar NOS Journaal

Het NOS Journaal heeft een opvolger gevonden voor Philip Freriks. Radio- en tv-presentator Rob Trip is vanaf 1 januari het nieuwe gezicht van het Achtuurjournaal. Freriks stopt eind 2009 bij de NOS. Trip (49) presenteerde in het verleden het Radio 1 Journaal, Nova en Buitenhof. Komend najaar is hij te zien als presentator van een NPS-serie over de Tweede Wereldoorlog.

Rob Trip zegt in een verklaring dat hij „zeer vereerd” is dat hij presentator wordt van het Achtuurjournaal. „In die rol ben je immers het gezicht voor heel veel mensen voor wie iedere avond het achtuurbulletin een vast en belangrijk moment is.”

Hoofdredacteur Hans Laroes van NOS Nieuws noemt Trip een „eminent presentator met veel ervaring in het live presenteren en interviewen”. Trip gaat afwisselend met Sacha de Boer het belangrijkste journaal van de NOS presenteren.

Philips Freriks was dertien jaar een van de twee centrale presentators van het journaal. Hij volgde in maart 1996 Joop van Zijl op. Aanvankelijk zou Freriks al in 2005 plaatsmaken voor een opvolger, maar kandidaat Charles Groenhuijsen haakte af. Hoofdredacteur Laroes en Groenhuijsen konden het niet eens worden over de activiteiten die de nieuwe presentator naast zijn werk voor het Journaal mocht doen. Het arbeidsconflict kwam begin 2006 voor de rechter. De NOS moest Groenhuijsen ruim 480.000 euro ontslagvergoeding betalen.

Rob Trip is sinds 1995 in vaste dienst bij de NOS als presentator. Hij moest in 2002 weg bij Nova, omdat toenmalig hoofdredacteur Rik Rensen het actualiteitenprogramma radicaal wilde vernieuwen. Korte tijd werd het actualiteitenprogramma toen gepresenteerd door anchormen Felix Rottenberg en Matthijs van Nieuwkerk. Die opzet mislukte. Rensen vertrok in april 2003.