Rijst koken

Speciaal voor eerstejaars studenten – maar eigenlijk voor alle thuiskoks die, net als ik, nog regelmatig blunderen met ogenschijnlijk eenvoudige gerechten – bespreken we hier een aantal basale kooktechnieken. Vandaag is dat rijst koken.

Ik geef het maar meteen toe: ik ben niet zo goed in het koken van rijst. Soms is-ie zomaar per ongeluk perfect, maar veel vaker vind ik de rijst te gaar of te nat. Mijn Surinaamse buurvrouw lacht me er om uit. In haar elektrische rijstkoker kán rijst niet eens mislukken. Alleen ik heb al zoveel apparaten; ik wil gewoon goeie rijst uit een pannetje.

Eerder deze week kookte ik vijf pannetjes rijst, in de hoop voor eens en altijd de beste methode te vinden. Ik gebruikte een zak anonieme pandanrijst van de toko. Als eerste probeerde ik een recept voor ‘volmaakt gestoomde rijst’ van Ken Hom (uit: ‘De eenvoudige Chinese keuken’). Ken liet me 400 gram rijst spoelen, opzetten met 600 ml water, aan de kook brengen, 5 minuten koken, vuur laag draaien, deksel op de pan leggen, nog 15 minuten koken, vuur uitdraaien en de rijst 5 minuten laten staan.

Ik deed het twee keer, één keer zonder de rijst te spoelen (laten we eerlijk zijn, op dat soort extra handelingen zit niemand te wachten) en één keer met. De ongespoelde rijst was mooi droog en lekker, alleen was de rijst op de bodem veranderd in een harde lichtbruine koek. De gespoelde rijst koekte niet aan, maar ik vond het eindresultaat te gaar om volmaakt te noemen.

De derde methode was een ad hoc uitprobeersel: rijst opzetten met 1 vingerdikte water erboven, aan de kook brengen, deksel erop, op laag vuur 10 minuten laten koken en nog 10 minuten laten staan. Te gaar. De vierde methode leende ik van Sri Owen. Zij schreef een informatief boek over rijst (Rijst, rijkdom in recepten), maar in mijn exemplaar ontbreken uitgerekend pagina 104 en 105, waarin ze uitlegt hoe je rijst moet koken.

Op pagina 106 vond ik een methode waarin Sri, om aankoeken te voorkomen, olie toevoegt: 250 gram rijst met 300 ml water en 1 eetlepel olie aan de kook brengen, omroeren, deksel erop en 20 minuten laten koken. De rijstkorrels werden perfect, maar ik kon niet wennen aan het mondgevoel en de smaak van olie in m’n rijst.

Daarna liet ik de absorptiemethode voor wat-ie is en kookte de rijst zoals ik gewend ben. Ik bracht een pan met flink veel water aan de kook, voegde rijst toe, roerde die toen het water weer kookte om, legde er een deksel op, draaide het vuur laag, liet de rijst 8 minuten koken, goot het overtollige water weg en liet de rijst nog 10 minuten afgedekt staan.

Wat denk je? Volgens een blinde proeverij onder man, kinderen, oppas en bezoek was deze rijst de lekkerste. Maar zelf ben ik er nog niet helemaal van overtuigd. Het moet nog beter kunnen. Wie oh wie helpt mij/ons aan de beste rijstkookmethode ter wereld?

Janneke Vreugdenhil

Heb jij vragen over basiskooktechnieken? Stel ze op www.nrcnext.nl/kokenetc . Op nrc.tv maakt Janneke tabbouleh.