Pierre Audi wint eerste Johannes VermeerPrijs

Regisseur Pierre Audi, artistiek leider van De Nederlandse Opera en het Holland Festival, is de eerste winnaar van de Johannes Vermeer Prijs. Dat maakte het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) vandaag bekend. Volgens de jury komt de prijs hem toe voor zijn prestaties als regisseur en als vernieuwer van muziektheater. De jury roemt de wijze waarop Audi in de loop van twintig jaar het Nederlands muziekleven „heeft verrijkt met een in vele opzichten grensoverschrijdend oeuvre dat zowel bij de collega’s als bij het publiek grote waardering oogst.”

De Johannes Vermeer Prijs, die op 30 oktober in Delft door Minister Plasterk wordt uitgereikt, is een grote staatsprijs voor de kunst en wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt. De prijs is ingesteld als pendant van de prestigieuze Spinozaprijs voor wetenschappelijk talent. De prijs omvat een geldbedrag van 100.000 euro, bestemd voor een speciaal project.

In een reactie noemde Audi, bij De Ned. Opera nu druk met repetities voor de opera La Juive, de prijs „een verlegen makend eerbetoon”. „Het is een persoonlijke onderscheiding, maar ik zie het als een bekroning van mijn werk in samenwerking met de teams bij DNO en het Holland Festival. Leuk ook dat het een oeuvreprijs is die niet aan het eind van een carrière wordt uitgeloofd, maar terwijl ik hier volop aan het werk ben. Dat geeft een positief signaal: men eert wat er nu, op dit moment, bij de Nederlandse Opera en het Holland Festival gebeurt.”

Audi’s contract bij het Holland Festival loopt t/m 2012, bij de Nederlandse Opera „nog iets langer”. Hoe hij het prijzengeld gaat besteden, zal Audi later bekendmaken.