Oproep: geld van specialist vorderen

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) wil dat medisch specialisten inkomen terugbetalen dat ze in 2007 en 2008 te veel hebben ontvangen. De brancheorganisatie roept in een brief minister Klink van Volksgezondheid op om het geld terug te vorderen.

Minister Klink is niet van plan om het te veel betaalde geld terug te halen, omdat dat „juridisch niet haalbaar is”. De Orde van Medisch Specialisten reageert verbaasd op de oproep. „De discussie met de minister over dit onderwerp was afgesloten”, zegt Janko de Jonge, bestuurslid van de Orde.

ZN stelt dat de artsen 1 miljard euro te veel hebben ontvangen. Dat heeft volgens de koepelorganisatie mede tot gevolg dat de premie van de ziektekostenverzekering zal stijgen, volgend jaar met 80 tot 90 euro. „Zeker in deze economisch mindere tijden is het onaanvaardbaar dat deze rekening moet worden betaald door de premie betalende burger”, stelt Hans Wiegel, voorzitter van de koepelorganisatie in de brief, die tien dagen geleden is verstuurd.

Minister Klink besloot in juli om honoraria van medisch specialisten met 375 miljoen te korten. Die korting zal volgend jaar ingaan. De minister „onderneemt geen actie” om de te veel betaalde bedragen uit eerdere jaren terug te halen, schrijft Wiegel.

Dat weerspreekt het ministerie. De minister onderzoekt nog de mogelijkheden, maar het blijkt „juridisch lastig”, zegt een woordvoerder. „Het is bovendien bestuurlijk niet netjes.” De Tweede Kamer ontvangt binnenkort een brief met deze boodschap.

De medisch specialisten zijn het niet eens met de hoogte van het te veel betaalde bedrag. Volgens de Orde komt het in 2008 op een bedrag van 80 miljoen euro. De verzekeraars stellen dat het 600 miljoen euro is.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Medisch specialisten

In het bericht Oproep: geld van specialist vorderen (20 augustus, pagina 1) staat dat Zorgverzekeraars Nederland wil dat medisch specialisten inkomen terugbetalen dat ze te veel hebben ontvangen in 2007 en 2008. Het gaat om inkomen uit 2008 en 2009.