Ondanks geweldsincidenten gaan Afghanen toch naar de stembus

Ondanks enkele gewelddadige incidenten in de hoofdstad Kabul en verspreid over het land, zijn in heel Afghanistan vandaag kiezers gaan stemmen in de presidentsverkiezingen en de verkiezingen voor provinciale raden. Volgens een woordvoerder van de Verenigde Naties in Kabul heeft het merendeel van de stembureaus in het land zijn deuren kunnen openen, ondanks dreigementen van de Talibaan dat de verkiezingen met geweld verstoord zouden worden.

Bij het sluiten van deze krant had het ernstigste incident zich voorgedaan in de hoofdstad Kabul, waar twee mannen een stembureau aanvielen, wat tot een schietpartij met de politie leidde. De ene werd doodgeschoten, de ander blies zichzelf op.

In de noordelijke provincie Baghlan moesten 14 stemlokalen na beschietingen gesloten worden. In het gewelddadige zuiden leek de opkomst omstreeks het middaguur lager dan bij de eerste presidentsverkiezingen, in 2004.

In de stad Kandahar kwam een aantal granaten neer, waarbij voor zover bekend geen doden zijn gevallen. In Lashkar Gah, de hoofdstad van Helmand, zouden twintig granaten zijn neergekomen in de buurt van stembureaus, waarbij zeker één kind is omgekomen.

Opmerkelijk was het grote aantal stembureaus dat in de provincie Kandahar open ging: 252 van de 271. In Uruzgan gingen zelfs alle 49 stembureaus open. Maar in de provincie Helmand, waar het recente offensief van de Amerikanen zich op concentreerde, waren minder dan de helft van de bureaus open, 107 van de 222.

President Karzai, die vandaag herkozen hoopt te worden, bracht vanochtend om 7 uur zijn stem uit in een middelbare school in Kabul. Voorlopige resultaten worden mogelijk al zaterdag bekend gemaakt, maar de definitieve uitslag zal naar verwachting pas over enkele weken bekend worden. Als geen van de kandidaten meer dan vijftig procent haalt, is er een tweede ronde nodig. (AP, AFP, Reuters)