Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

'Niets dan goeds over de president'

De wereld kijkt toe hoe Afghanistan vandaag naar de stembus gaat. Hoe denken drie gewone Afghaanse kiezers over de keuze die ze mogen maken? En wat heeft de politiek de afgelopen jaren betekent voor hun dagelijks leven?

Kobra Rasuli wil veilig zaken blijven doen. (Foto Hanneke Chin-A-Fo) Foto Hanneke Chin-A-Foo
Kobra Rasuli wil veilig zaken blijven doen. (Foto Hanneke Chin-A-Fo) Foto Hanneke Chin-A-Foo Chin-A-Foo, Hanneke

Voor Kobra Rasuli heeft de regering van de Afghaanse president Karzai niets dan goeds gebracht. Een voor een toont ze alle zeventien middenstandscertificaten die ze de afgelopen zeven jaar bij het ministerie van Vrouwenzaken heeft behaald. „Ik begon met vijf kinderjurkjes”, zegt ze. „Nu heb ik drie winkels en onderhoud ik twintig familieleden.”

Een van die winkels staat in het Vrouwenpark van Kabul, waar voor mannen de toegang verboden is en politieagenten de ingang bewaken. Rasuli verkoopt er koekjes, drankjes en warme maaltijden aan vrouwen die naar het park komen voor een picknick. Het is er rustig op een doordeweekse ochtend. „Dit is niet mijn belangrijkste winkel”, vertelt Rasuli. In de andere twee zaken verkoopt ze kleding, linnengoed en tassen. „Daarvoor heb ik contracten met veertig kleermakers.”

„Ik had al vroeg een doel in het leven. Tijdens het regime van de Talibaan kwam daar niet veel van terecht. De burqa maakte het onmogelijk om inkopen te doen op de markt. Je kon niet zien wat je kocht. Op een dag deed ik hem omhoog om wat stoffen te bekijken, toen er iemand op mijn schouder klopte. Achter me stonden drie Talibaan. ‘Als je dat nog een keer doet, slaan we je’, zeiden ze. Nu, met Karzai als president, komen vrouwen hun huizen uit om zelf te werken.”

Rasuli is „boven de dertig” en ongetrouwd. Er zijn „drie of vier” huwelijksaanzoeken geweest, van neven. „Die heb ik afgeslagen omdat ze me wilden meenemen naar de provincie. Daar zou ik voor het vee moeten zorgen. Maar ik zocht een man die me niet tegenhield, zodat ik hard kon blijven werken.” Haar ouders hadden liever gezien dat ze getrouwd was, maar maken geen bezwaar. Ze is nu kostwinner voor de hele familie, inclusief drie broers. „Hun zaken zijn mislukt. Nu hebben ze af en toe baantjes als bewakers.”

„Dromen komen hier niet makkelijk uit”, zegt Rasuli. Als jongste dochter heeft ze een les geleerd van haar uitgehuwelijkte zussen. „Ze zijn alle vier ongelukkig, omdat hun nieuwe families hun rechten niet respecteren. Ze mogen niet eens het huis uit om boodschappen te doen. Ik doe al hun inkopen. Een leven moet uit meer bestaan dan eten en kleren hebben.” Sinds kort is ze verloofd met haar zakenpartner. „We werkten al tien jaar samen en vonden dat het goed ging. Het was een gezamenlijke beslissing.”

Rasuli heeft campagne gevoerd voor Karzai. „Het is een rustige man”, zegt ze. „Als Dr. Abdullah wint, ben ik bang dat er weer gevochten gaat worden. Voor zakenmensen zoals ik is het belangrijk dat Kabul veilig blijft. Nu nog hopen dat Karzai in zijn volgende termijn een einde maakt aan de corruptie. Hij straft de mensen niet, daar maken ze misbruik van.”

Hanneke Chin-A-Fo