`Mozart stierf aan streptokokken`

Rotterdam, 20 aug. - Mozart stierf waarschijnlijk aan een streptokokkeninfectie in de nieren, die uitliep op een fataal oedeem, een vochtophoping. Dat schrijven oogarts Richard Zegers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en collega`s in Annals of Internal Medicine - overigens een jaar nadat Zegers al op dit onderwerp promoveerde. Over de dood van Mozart op 5 december 1791, hij was toen 35, is een een scala aan speculatieve scenario`s in omloop; van vergiftiging en hartfalen tot tyfus, reuma of rauwe varkenskoteletten. Zegers bekeek in archieven de doodsoorzaak van 5.011 volwassenen in de winters van 1790, 1791 en 1792. In de weken rond Mozarts dood stierven opvallend veel jonge mannen aan een oedeem: 47, tegen 10 en 16 in de andere jaren. De diagnose `oedeem door streptokokken` past goed bij de ooggetuigenverklaringen van Mozarts dood, zegt Zegers. ”Deze theorie kan wel een paar decennia mee. Dit is de enige studie die niet alleen op getuigenverslagen is gebaseerd.” (NRC)

Voor Zegers studie: mozach.nl. Een deze week teruggevonden foto van Mozarts weduwe Constanze Weber staat op nrc.nl/kunst