Kwart van claims van banken afgewezen

Rotterdam. Het Waarborgfonds Eigen Woningen, uitvoerder van de Nationale Hypotheekgarantie, heeft vorig jaar een kwart van de claims van banken op het fonds afgewezen, een forse toename vergeleken met vorig jaar. Dat blijkt uit de jaarcijfers van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Als de eigenaar van een huis met een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gedwongen wordt het huis met verlies te verkopen, blijft de eigenaar noch de bank met de restschuld zitten, aangezien die wordt vergoed door het waarborgfonds. Vorig jaar dienden banken in totaal 927 declaraties (voor 32 miljoen) in voor vergoeding. Daarvan zijn er 674 gehonoreerd (19,2 miljoen), 224 zijn afgewezen of er was geen sprake van een restschuld. 24 zaken zijn nog in behandeling. Daarmee is 24 procent van de claims geheel of gedeeltelijk afgewezen. Vorig jaar was dit nog 14 procent.