Klanten banken Nigeria vervolgd

De anti-corruptiepolitie van Nigeria heeft de jacht geopend op 200 verdachten, onder wie de rijkste inwoners van het land, die de banksector bijna in chaos hebben gestort. Nigeria’s Centrale Bank redde vorige week door een injectie van 2,6 miljard dollar vijf banken en ontsloeg de bankdirecteuren.

De crisis in de banksector is een gevolg van slechte leningen, niet van de wereldwijde financiële crisis die vorig jaar uitbrak. De betrokken banken zijn Afribank, Finbank, Intercontinental Bank, Ocean Bank en Union bank. Op de lijst van verdachten die de anti-corruptiepolitie zoekt staan prominente industriëlen zoals Aliko Dangote, die vorig jaar door het Amerikaanse tijdschrift Forbes tot rijkste man van Afrika werd uitgeroepen. Ook staan het bedrijf Transcorp en het oliedistributiebedrijf African Petroleum op de lijst, evenals het Nigeriaanse ministerie van Financiën en regeringen van twee deelstaten.

Twee maanden geleden werd Lamido Sanusi tot nieuwe gouverneur van de Centrale Bank benoemd. Hij beloofde de banksector weer gezond te maken. De vier getroffen banken zouden ter waarde van 7,6 miljard dollar aan „slechte leningen” hebben uitgegeven. Door gebrekkige overheidscontrole hadden de banken te weinig kapitaal en daarmee vormden ze een bedreiging voor de Nigeriaanse banksector. Nigeria heeft na Zuid-Afrika de grootste economie van Afrika.