'In de steek gelaten door Karzai'

De wereld kijkt toe hoe Afghanistan vandaag naar de stembus gaat. Hoe denken drie gewone Afghaanse kiezers over de keuze die ze mogen maken? En wat heeft de politiek de afgelopen jaren betekent voor hun dagelijks leven?

Volgens stamleider Dahd Mohammed verdwijnt hulpgeld in zakken ambtenaren. (Foto Evert-Jan Daniels) Chora - Bij verhaal Jaus Muller. foto: Evert-Jan Daniels Daniels, Evert-Jan

Dahd Mohammed is leider van een grote Barakzai-stam in het Chora-district in de Afghaanse provincie Uruzgan. En dat maakt hem een gezaghebbend man binnen het districtsbestuur.

Chora ligt ten noordwesten van de provinciehoofdstad Tarin Kowt. Op die plek zetelt de provinciegouverneur Hamdam, die met de regering in Kabul contact onderhoudt en ervoor moet zorgen dat geld uit Kabul eerlijk wordt verdeeld over Uruzgan.

Er zit amper twintig kilometer tussen Chora en de gouverneur in Tarin Kowt, maar volgens Dahd Mohammed is die afstand ver genoeg voor de regering om Chora „in de steek te laten”.

Het zit diep bij hem: sinds een jaar staat er in zijn gebied een school, maar wat moet je daarmee als de regering de leraar al drie maanden niet uitbetaalt?

„Het is Karzai niet gelukt de corruptie aan te pakken. Ik snap dat zoiets lastig is in een land dat onder de Talibaan jarenlang geen echte regering heeft gehad, maar ik vind het teleurstellend dat het nu weer niet de goede kant op gaat. De regering-Karzai had op z’n minst de corruptie kunnen verminderen, maar het tegendeel lijkt te gebeuren.”

Hij vervolgt: „Westerse landen geven veel geld aan de regering; in Kabul is geld zat, maar wat heb ik eraan als het geld eerst via een ministerie moet en pas dan via het districtbestuur in Chora terechtkomt. Bij iedere stap blijft er wat hangen. Met als resultaat dat er niets overblijft. Voordat deze regering kwam, regelden wij in Chora zelf onze zaken. Nu zijn we afhankelijk.”

„Ik had gehoopt dat het onder Karzai veiliger zou zijn geworden, en dat we geen last meer zouden hebben van de Talibaan. Maar kijk nu eens naar het gebied ten noorden van Chora: daar zitten de Talibaan. Ik heb de indruk dat de verkiezingen in 2005 rustiger verliepen dan nu. Onlangs nog hebben de Talibaan de stempassen hardhandig afgepakt nadat mensen naar ons toe waren gekomen om zich te registreren. Wat moet dit land met een regering die dat niet kan stoppen?”

Daarmee geeft Dahd Mohammed antwoord op een vraag die hij niet wilde beantwoorden: op wie gaat hij stemmen als er straks presidentsverkiezingen zijn? Waarschijnlijk niet op Karzai, maar op wie dan wel? „Geheim”, zegt hij. „In Nederland vertel je toch ook niet op wie je gaat stemmen?”

Jaus Müller

    • Jaus Müller