'Het verzet in Iran groeit met de dag'

Mehdi Karroubi was in juni een van de verslagen presidentskandidaten. Sindsdien voert hij campagne tegen schendingen van de mensenrechten in Iran.

Mehdi Karroubi (Foto Reuters) Iranian presidential candidate Mehdi Karoubi arrives for a news conference in Tehran June 9, 2009. Iranians vote in a presidential election on June 12. REUTERS/Raheb Homavandi (IRAN POLITICS ELECTIONS) REUTERS

Zijn krant is maandag gesloten. Iraanse generaals en conservatieve geestelijken eisen dat hij voor de rechter wordt gebracht. Maar verslagen presidentskandidaat Mehdi Karroubi wijkt niet. Hij zegt dat het verzet tegen de regering met de dag groeit.

In een vraaggesprek zegt Karroubi dat de hard-conservatieve groep rond president Mahmoud Ahmadinejad zal worden verslagen door een groeiende beweging van gewone mensen, geestelijken en parlementariërs.

„Op straat, in de bazaars, tijdens huwelijken en in moskeeën: overal klagen mensen over wat er is gebeurd”, zegt Karroubi, over de betwiste verkiezingsuitslag van 12 juni volgens welke president Ahmadinejad 60 procent van de stemmen kreeg. „Natuurlijk, de mensen zijn voorzichtiger geworden aangezien de situatie gevaarlijk is, maar hun gedachten, hun ideeën, die zijn niet veranderd.”

Karroubi, een hervormingsgezinde geestelijke die hoge posities heeft bekleed binnen het Iraanse leiderschap, maakt zich woedend over het lopende massaproces tegen oppositieleden op beschuldiging van het organiseren van een complot tegen de staat met buitenlandse hulp.

„Deze rechtszaak heeft een speciaal doel. Het is georganiseerd door de winnaars van de verkiezingen en alleen hun tegenstanders worden gedaagd”, zegt de 72-jarige Karroubi. „Maar het volk zal de brede aanklachten van moord, terrorisme en spionage tegen meer dan honderd verdachten nooit geloven.”

Terwijl de andere verslagen kandidaat, Mir Hossein Mousavi, zich richt op grondwetsschendingen door de regering, concentreert Karroubi zich meer op specifieke onderwerpen zoals schendingen van de mensenrechten tijdens en na het gewelddadig neerslaan van demonstraties door veiligheidstroepen.

Hij beschuldigt deze middels open brieven van martelingen, sterfgevallen en verkrachtingen van jonge demonstranten in gevangenissen.

„Sommige arrestanten hebben verklaard dat bepaalde individuen sommige vrouwen in de gevangenis zo vreselijk hebben verkracht, dat de aanvallen vreselijke schade hebben achtergelaten aan hun voortplantingsorganen”, schreef hij in een brief aan een belangrijke andere geestelijke. „Ze verklaren ook dat anderen jonge mannen zo hebben verkracht dat ze na hun vrijlating in grote geestelijke en fysieke pijn verkeren.”

Afgelopen woensdag eiste parlementsvoorzitter Ali Larijani dat er een onderzoek zou komen naar de aantijgingen van Karroubi, maar een dag later verklaarde hij dat de beschuldigingen vals waren, en konden worden gebruikt door Irans vijanden.

Tijdens een gecoördineerde aanval tegen Karroubi op vrijdag namen gebedsleiders – die zijn aangesteld door opperste leider ayatollah Ali Khamenei – in het hele land stelling tegen de geestelijke. Volgens hen ondermijnen zijn beschuldigingen het respect voor de Iraanse leiders.

„Dit was een brief die in Amerika tot gejuich heeft geleid. De brief heeft in Israël tot gejuich geleid”, zei Ahmad Khatami, een van de gebedsleiders van Teheran. „De eerbiedwaardige rechterlijke macht heeft duidelijk gezegd dat het seksueel misbruik, waar deze man beschuldigingen over uit, een leugen is”, aldus Khatami.

Maar Karroubi weigert op te geven. „Ik probeer nog steeds de zaak tot de bodem uit te zoeken. De propaganda tegen mij heeft me niet van gedachten doen veranderen”, zegt hij. Mousavi stuurde dinsdag een open brief naar Karroubi, waarin hij „agenten van het establishment” de schuld gaf van de verkrachtingen. „Ik prijs uw moed en hoop dat de andere geestelijken u zullen helpen”, schreef Mousavi aan Karroubi.

Karroubi zegt dat hij geen plannen heeft om zich bij de oppositiebeweging van Mousavi te voegen. Een paar dagen geleden zeiden medewerkers van Mousavi dat de geestelijke zich samen met ex-president Khatami bij zijn ‘Groene Weg van de Hoop’ zou voegen. Karroubi ontkent dat. „We hebben dezelfde doelen. We hebben geen meningsverschillen. Maar we volgen verschillende wegen.”

Karroubi wil juist zijn eigen partij Etemaad-e Melli (nationaal vertrouwen) versterken, legt hij uit. Maar afgelopen maandag werd de gelijknamige krant van de partij definitief gesloten door Teherans openbare aanklager.