Geheime superband klinkt strak en informeel

Pop. Them Crooked Vultures. Gehoord: 19/8, Melkweg, Amsterdam

Een vage afbeelding van een man in kraaienkostuum moest het publiek warm maken voor de onbekende ‘supergroep’ in de Melkweg gisteren. Dezelfde band is zaterdag de ‘verrassingsact’ op Lowlands. Kaartjes werden niet verkocht; alleen een polsbandje bood toegang tot de zaal. Wie erbij wilde zijn, moest een dag van tevoren in de rij staan.

De hype bleek mee te vallen, want gisteren kon iedereen die wilde toch naar binnen bij het eerste Nederlandse concert van de gelegenheidsband die zich Them Crooked Vultures noemt. De groep bestaat uit zanger/gitarist Josh Homme van Queens Of The Stone Age, bassist John Paul Jones van Led Zeppelin en Dave Grohl van de Foo Fighters op drums. Gitarist Alain Johannes completeerde het kwartet. Samen hadden ze duidelijk plezier in muziek maken.

Grohl wilde allang samen spelen met zijn held uit Led Zeppelin en Homme is altijd in voor een boeiend nevenproject. Hun muziek klonk strak en verrassend goed ingestudeerd; niet de veredelde jamsessie die zo’n samenwerking kan opleveren. Met Jones op bas en toetsen werd een duidelijke knipoog gegeven naar de ‘classic rock’ uit de jaren zeventig maar ook elementen van punk, stonerrock en zelfs disco klonken door. Dat laatste was meteen het zwakste moment, met Homme als houterig danser in het nummer Interlude waarin de 63-jarige Jones met een draagbaar toetsenbord een beetje voor gek stond.

Legendarische muzikanten maken nog niet per definitie fantastische muziek: drummer Grohl ging tekeer in, bij het publiek, onbekende nummers. Pas toen het hard rockende Elephants en het industrieel-monotone Daffodils meer ruimte bood voor informeel samenspel, kwam de hobbyclub los. Zonder bekende nummers zal het op Lowlands niet meevallen om het publiek massaal in beweging te krijgen. Ingeklemd tussen Moke en Wilco in de grote Grolsch-tent moeten Them Crooked Vultures het zaterdag vooral van hun bekende gezichten hebben.