`Geen bewijs voor minder complicatie griep met Tamiflu`

Rotterdam, 20 aug. - Er is geen bewijs dat griepremmer Tamiflu griepcomplicaties vermindert, en zeker niet bij risicogroepen zoals ouderen, kinderen en zwangere vrouwen. Dat betoogt arts-epidemioloog Luc Bonneux vandaag op de website van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Sinds 7 augustus wordt in Nederland alleen bij risicogroepen het gebruik van Tamiflu (oseltamivir) voorgeschreven. Volgens Bonneux is de stelling dat Tamiflu ernstige complicaties bij griep kan voorkomen gebaseerd op slechts één door fabrikant Roche betaalde studie. Bij vrijwilligers met griepsymptomen uit de risicogroepen werd bovendien niet aangetoond dat de griepremmer het aantal ziekenhuisopnamen, bronchitis en longontstekingen verminderde. Volgens Bonneux wegen de positieve effecten van Tamiflu niet op tegen de bijwerkingen zoals braken.