Franse bibliotheek straks toch op Google

De Franse Bibliothèque Nationale (BNF) onderhandelt met Google de mogelijkheden om haar collecties op internet te zetten. Dat heeft bestuurder Denis Bruckmann gezegd in een gesprek met de krant La Tribune. Volgens Bruckmann verwacht de Franse nationale bibliotheek „binnen enkele maanden” een akkoord met Google te bereiken.

De mededeling is opmerkelijk, omdat juist de BNF aan de wieg staat van een Europees alternatief digitaliseringsproject, Europeana, dat bedoeld is om tegenwicht te bieden aan Google.

Dat project werd door BNF-directeur Jean-Noël Jeanneney gepresenteerd als inzet van een soort mondiale cultuurpolitieke verzetsbeweging. In 2005 schreef Jeanneney het essay Quand Google défie l’Europe over de aankomende monopoliepositie van de Amerikaanse zoekgigant in het publiceren van boeken op internet. Jeanneney zag daarin een bedreiging van de mondiale culturele diversiteit en pleitte voor een meertalig Europees alternatief.

De Fransman kreeg bijval van onder meer de Europese Commissie, die geld vrijmaakte voor Europeana. De BNF bleef, met steun van de Europese Commissie, aan Europeana werken nadat Jeanneney in 2007 bij de BNF vertrok. Volgens de Fransen wordt dat project nu niet gestopt, maar makende hoge kosten een andere strategie noodzakelijk om mee te doen aan de snelle ontwikkelingen in het publiceren op internet. „Als Google het ons mogelijk maakt sneller en verder te gaan, waarom niet?” zei Bruckmann. De bibliotheek van Lyon sloot al eerder een contract met Google om vanaf september 500.000 titels te digitaliseren.

Staatssecretaris Nathalie Kosciusko-Morizet van Digitale Ontwikkeling zei tegen persbureau AFP dat een akkoord tussen de BNF en Google Frankrijk de mogelijkheid geeft Google te beïnvloeden, bijvoorbeeld met afspraken over het respecteren van auteursrechten. Google heeft op dit moment met 29 bibliotheken ter wereld contracten afgesloten om hun collecties op internet te zetten, waaronder die van universiteiten van Harvard en Oxford. Zo’n 10 miljoen boeken zijn gratis digitaal leesbaar.