Een armeluisversie van 'Slumdog Millionaire'

Machan.

Regie: Uberto Pasolini. Met: Dharmapriya Dias, Gihan De Chickera, Dharshan Dharmaraj. * * *

In 2004 verdween het complete zestienkoppige Sri Lankese nationale handbalteam tijdens een tournee door Duitsland. Ook hun trainers waren spoorloos. Acht maar liefst. En dat verbaasde iedereen nog wel het meest, want ze konden er geen hout van, die spelers. De meesten kenden de spelregels niet eens.

Het op ware gebeurtenissen gebaseerde Machan is de meest recente film waarvoor de van The Full Monty bekende producent Uberto Pasolini tekende, ditmaal als debuterend regisseur. En net als in die Oscargenomineerde productie volgt hij ook nu een groep mannen uit de onderklasse die z’n toevlucht zoekt tot onconventionele middelen voor een betere toekomst. Spil zijn barman Manoj en fruitverkoper Stanley, die komische plannen verzinnen om in Europa fortuin te maken

Een armeluisversie van Slumdog Millionaire is Machan wel genoemd. Hoewel hij veel rechtlijniger van stijl is, deelt hij met z’n rijke broer de levenslust en charme. ‘Broer’ of ‘maat’ betekent ook de titel van de film, die ontroerend is en onderhoudend door z’n vanzelfsprekende gevoel van camaraderie. Daardoor vergeef je hem ook met gemak de wat naïeve, slapstickachtige omgang met de thema’s van economische migratie en waardigheid door arbeid.

Dana Linssen