Dagje uit naar oude gevangenis Veenhuizen

De voormalige gevangenis in Veenhuizen De Rode Pannen maakt sinds deze maand deel uit van het Gevangenismuseum. Foto's Sake Elzinga Nederland - Veenhuizen - ( Drenthe ) - 06-08-2009 De beruchte gevangenis De Rode Pannen van het gevangeniscomplex in Veenhuizen, sinds 1 augustus open voor publiek. Onder leiding van een gids kunnen de bezoekers de Rode Pannen, een gevangenis pal naast het Gevangenismuseum bezichtigen. In de Rode Pannen zaten tot begin 2008 gevangenen die in andere gevangenissen niet te handhaven waren. Het was een gevangenis met een extra streng regime. De Rode Pannen wordt nu nog regelmatig door justitie gebruikt voor diverse oefeningen. Het complex ligt erbij zoals het was na vertrek van de laatse gedetineerde. Wel zijn enkele cellen realistisch ' ingericht'. Foto: Sake Elzinga Elzinga, Sake

Heineken-ontvoerder Cor van Hout zat er. En Daan de Nie, die in de jaren zeventig betrokken was bij de gijzeling in het Gelderse Deil. „In kringen van gedetineerden telde je pas mee als je in de beruchte strafgevangenis De Rode Pannen in Veenhuizen had gezeten’’, zegt directeur Peter Sluiter van het Gevangenismuseum in Veenhuizen.

Begin deze maand ging het Drentse complex open voor het publiek. Gisteren werd de vijfduizendste bezoeker verwelkomd, een persoon uit Roelofarendsveen. De grote publieke belangstelling overvalt Sluiter. „We begonnen met drie rondleidingen per dag, maar hebben dat aantal al snel opgeschroefd naar elf. Het is een megasucces. Mensen vinden het ongelooflijk spannend om in een gevangenis te kijken die gebruiksklaar is.”

Het is bijzonder dat justitie een complete gevangenis openstelt voor het publiek. De Rode Pannen is tijdelijk beschikbaar gesteld aan het Gevangenismuseum. Wegens overcapaciteit is het complex tijdelijk gesloten. Wel blijft het complex beschikbaar als reservegevangenis. „Het kan elk moment weer in gebruik worden genomen”, aldus Sluiter. „Maar zolang justitie het niet nodig heeft, mogen de mensen de bajes van binnen bekijken.”

Hij verklaart het succes uit het feit dat mensen, anders dan tijdens open dagen in gevangenissen, nu ook in de cellen kunnen kijken. Dat geldt ook voor de isoleercel en de luchtplaats.

De Rode Pannen telt 42 cellen. Gedetineerden kwamen drie tot vier weken als extra straf naar dit complex met een strak en sober regime. Dat gebeurde bijvoorbeeld wanneer ze elders betrokken waren geweest bij vechtpartijen of andere regels hadden overtreden.

Meer foto’s Veenhuizen op nrc.nl/binnenland