Coach kiest oncomfortabele weg naar EK

De nationale hockeyteams beginnen zaterdag aan hun EK in Amstelveen. Onder twee nieuwe bondscoaches kende de voorbereiding verschillende noviteiten.

De ene bondscoach kiest bewust voor een busreis van acht uur onder de Indiase zon, op weg naar het volgende duel. De ander nodigt speerwerpers en een beroepsmilitair uit Uruzgan uit om zijn ploeg beter te maken.

Hockey bestaat allang niet meer louter uit hockey, merken de nationale teams die zich beide onder een nieuwe bondscoach voorbereiden op de EK voor landenteams, die zaterdag in Amstelveen beginnen. Beide coaches zoeken dagelijks naar nieuwe wegen om aan de top te blijven, of op dat niveau terug te keren. Het eerste geldt voor de vrouwenploeg van Herman Kruis, regerend olympisch kampioen, het tweede voor de mannen van Michel van den Heuvel.

Diens spelers keken elkaar vreemd aan toen de nieuwe bondscoach, opvolger van de na ‘Peking’ afgezwaaide Roelant Oltmans, begin dit jaar in India een bus liet voorrijden, terwijl de ploeg veel gemakkelijker een vliegtuig had kunnen nemen. Niet vliegangst bij de coach of bezuinigingen bij de hockeybond vormden de reden voor die opmerkelijke omweg, Van den Heuvel heeft zich ten doel gesteld de weerbaarheid van zijn spelers regelmatig te testen. Een lange rit over de hobbelige wegen van India, of een trip met de auto naar Engeland, in plaats van een vliegtuig, moet krachten losmaken die de hockeyers op cruciale momenten in de wedstrijden sterker maken. Om dezelfde reden mag Van den Heuvel direct na zo’n reis graag nog een training inlassen – of een zware oefenwedstrijd.

De mentale weerbaarheid van de mannenploeg was het onderwerp van gesprek na het mislukte olympische toernooi in Peking, vorig jaar, waar Nederland – morgen precies een jaar geleden – in de halve finale tegen Duitsland in de slotfase een voorsprong uit handen gaf en de finale misliep. Daarna volgde een genante 6-2 nederlaag tegen Australië in de ‘strijd’ om het brons.

Maar bij zijn voorbeschouwing op de EK, gistermiddag in Utrecht, ontkende Van den Heuvel dat zijn beleid direct gevolg is van de Spelen in Peking. „Het is een gegeven dat het internationale hockey op dit moment beslist wordt in zeer moeilijke fases”, zei Van den Heuvel. „Het is een soort jungle, of oorlogssituatie. Daar moet je in staat zijn ten opzichte van je concurrent net iets extra’s te brengen.”

Aanvoerder Teun de Nooijer erkent dat de ingebouwde weerstanden leidden tot gemopper. „Maar dat is ook juist de bedoeling.” Of, zoals zijn coach opmerkte: „Had je verwacht dat ze zingend in de bus hadden gezeten?” De Nooijer: „Het is af en toe ongelooflijk op je tenen lopen. Maar het is ons zeker sterker aan het maken.” Overigens neemt de ploeg op weg naar grote toernooien wél de meest comfortabele weg.

De ploeg verdedigt volgende week de Europese titel, zonder oud-aanvoerder Jeroen Delmee, Matthijs Brouwer en Sander van der Weide, die na de Spelen afscheid namen. Maar van talenten als Robbert Kemperman (Den Bosch) en Constantijn Jonker (Kampong) wordt veel verwacht. Floris Evers, door Oltmans gepasseerd voor ‘Peking’ keert terug onder Van den Heuvel.

Ook Herman Kruis, opvolger van Marc Lammers, gebruikte al zijn inventiviteit om de selectie voor te bereiden op een nieuwe olympische cyclus. Kruis constateerde vorig jaar in Peking dat de Nederlandse speelsters fysiek nogal eens tekort kwamen in de duels en introduceerde de fysieke training, bovenop het normale trainingsprogramma.

De nieuwe aanvoerster, Janneke Schopman, erkent dat zij met de „nodig scepsis” instemde met de nieuwe trainingsvorm. Ze was immers al olympisch kampioen. „Maar je moet altijd proberen ergens winst te boeken.” Het beoogde resultaat van al die inspanningen: „Dat je niet omvalt als een Duitse tegen je aanloopt.”

Kruis bracht nog meer noviteiten. Om de sleepcorner te verbeteren huurde hij speerwerpbroers Bjorn en Jeroen Blommerde in, omdat beide bewegingen opvallende overeenkomsten blijken te vertonen. Om de teamgeest te versterken zette hij Francesco Wessels voor de speelsters, een beroepsmilitair werkzaam in Uruzgan.

De Nederlandse hockeysters moeten het sinds ‘Peking’ doen zonder Minke Booij en Fatima Moreira de Melo.