Boskalis: lagere omzet Golfregio

Baggeraar Boskalis Westminster haalde in de eerste helft van dit jaar minder omzet uit Afrika en het Midden-Oosten vergeleken met een jaar eerder. De Europese en Nederlandse markten zijn voor het bedrijf belangrijker geworden. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die de baggeraar vandaag bekend heeft gemaakt.

In de eerste twee kwartalen van dit jaar behaalde Boskalis in Nederland een omzet van 152 miljoen euro, 32 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In de rest van Europa werd een omzet geboekt van 194 miljoen euro, 28 procent meer dan in de eerste zes maanden van vorig jaar.

De omzet behaald in het Midden-Oosten, waar Boskalis betrokken is bij de aanleg van havens en terminals voor vloeibaar gas (LNG), daalde van 341 miljoen euro in de eerste helft van vorig jaar naar 329 miljoen euro in dezelfde periode dit jaar. De omzet in Afrika daalde van 100 miljoen naar 74 miljoen.

In totaal boekte Boskalis het afgelopen half jaar 103 miljoen euro winst op een omzet van 989 miljoen. In de eerste zes maanden van vorig jaar boekte de baggeraar 110 miljoen euro winst, zonder de eenmalige bate van een verzekeringsuitkering mee te tellen.

Volgens Boskalis liep de winst terug als gevolg van de economische crisis, waardoor er minder handel wordt gedreven en waardoor de prijs van grondstoffen en energie is gedaald. Hierdoor is er minder vraag naar de maritieme diensten van Boskalis.

Boskalis verwacht dit jaar ongeveer evenveel winst te boeken als vorig jaar, toen het bedrijf 249 miljoen euro winst boekte op een omzet van 2,2 miljard euro. Hiermee zou een einde komen aan de jaren van explosieve groei die de baggeraar de afgelopen vijf jaar doormaakte.

Over een eventuele hernieuwde poging om sleepbedrijf Smit Internationale over te nemen zwijgt Boskalis. Wel meldt de baggeraar een nieuwe kredietfaciliteit te hebben afgesloten ter waarde van 350 miljoen euro. Die zal volgens Boskalis gebruikt worden „voor de financiering en uitbouw van nieuwe activiteiten”. Dit geld is niet bedoeld voor een bod op Smit, aldus het bedrijf.

Op de Amsterdamse beurs werden de cijfers van Boskalis goed ontvangen. Het aandeel steeg met 9,7 procent tot 20,61 euro.